Predstavljeno pet najboljih za izbor EDEN o temi „Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta“

Slika /arhiva/eden-l.jpg

Predstavljanje pet najboljih za izbor Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) 2010./2011. godine, održano je danas u multimedijalnoj dvorani Barokne kuće u Ninu, prošlogodišnjem nacionalnom pobjedniku.

Ove su godine pristigle ukupno 23 kandidature, koje su u zadanom roku u Glavni ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dostavile županijske turističke zajednice. Prema općim europskim i nacionalnim kriterijima, ocijenilo ih je Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma i HTZ-a, te nakon bodovanja, u uži izbor izabralo deset lokacija. Slijedio je njihov obilazak, nakon kojeg je izabrano pet netradicionalnih turističkih odredišta koja su obnovila svoj lokalitet, prenamijenila ga i pretvorila u turističku atrakciju.

Parenzana - put zdravlja i prijateljstva

Prva predstavljena bila je Parenzana, nekad uskotračna pruga koja je povezivala Poreč i Trst, a danas poznata kao „put zdravlja i prijateljstva“, odnosno biciklistička staza i šetnica duga 78 km. Na stazi je 11 mostova, osam tunela s eko rasvjetom, šest vijadukata sa sigurnosnom ogradom i željezničke stanice. Parenzana danas ima odlične uvjete i za razvoj niza selektivnih oblika turizma budući da prolazi kroz 33 istarska gradića u kojima su brojni maslinari, vinari, sirari, pršutari i tartufari, ali i mnogi spomenici kulturne i sakralne baštine ovog kraja.

Muzej „Staro selo Kumrovec“

Jedan od kandidata je i Muzej „Staro selo Kumrovec“, u kojem je već obnovljeno i restaurirano nekoliko desetaka objekata, a u muzejski fundus prikupljeno čak 2.800 eksponata. Pri revitalizaciji područja posebno se vodilo računa o autentičnosti objekata i njihovoj etnografskoj, povijesnoj i graditeljskoj vrijednosti.

Turistički kompleks Cimper

Turistički kompleks Cimper, smješten u najsjevernijem gradu Hrvatske – Murskom Središću, nekadašnji je rudnik iz kojeg se 50-ak godina vadio ugljen. Uz sačuvan separator ugljena, danas su tamo u turističke svrhe uređeni Spomen-dom rudarstva, pivnica, pivovara, destilerija i restoran, a u tijeku je i uređenje smještajnih kapaciteta.

Pustara Višnjica

Pustara Višnjica, nekadašnje poljoprivredno zemljište njemačke kneževske obitelji Schaumburg-Lippe i grofovske obitelji Drašković, danas je turistički kompleks s restoranom, 36 soba, četiri dvorane za kongrese i seminare, tematskim i biciklističkim stazama te šetnicom uz Dravu. Posebno zanimljivi su i eko vrt , u kojem se uzgaja ljekovito bilje, batati i bukovače, te ergela konja.

Vukovarski nokturno

Pod nazivom „Vukovarski nokturno“ objedinjena su četiri memorijalna lokaliteta, posvećena žrtvama Domovinskog rata: Vojarna 204. Vukovarske brigade, Opća bolnica Vukovar, Hangar VUPIK-a d.d. i Ovčara, nekadašnja VUPIK-ova farma, danas spomenik žrtvama, kojeg godišnje posjeti oko sto tisuća ljudi.

Tko će od navedenih pet odredišta biti ovogodišnji nacionalni pobjednik EDEN-a, Povjerenstvo će odlučiti u travnju, kada će ujedno i Europskoj komisiji dostaviti izvješće o pobjedniku. Podsjećamo, s ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, Europska unija je 2005. godine pokrenula projekt EDEN za izbor europskih destinacija izvrsnosti, u kojem se ravnopravno s članicama Europske unije, kao zemlja kandidat, natječe i Hrvatska.

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a, čija je tema bila "Turistička destinacija na ruralnom području", bio je Sveti Martin na Muri, a godinu kasnije Đurđevac - grad Picoka - "Turizam i lokalna nematerijalna baština". Prije dvije godine, kada je tema bila "Turizam i zaštićena područja" pobjedu je na nacionalnoj razini odnio Nacionalni park Sjeverni Velebit, a prošle godine grad Nin za "Turizam uz vode".



Pisane vijesti