Predstavljeno deset finalista projekta UNIverzI-JA-DA

Slika /arhiva/181115_univerzi_1.jpg

Od 44 prijavljena projekta na natječaj UNIverzI-JA-DA, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Ministarstvom turizma RH, Gradom Zagrebom i Udrugom Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016, odabrala je 10 studentskih timova s najboljim idejama. Projekt UNIverzI-JA-DA, kojim se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine, omogućio je finalistima novčanu nagradu od 10. 000 kuna te priliku realizacije projekta.

Od 44 prijavljena projekta na natječaj UNIverzI-JA-DA, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Ministarstvom turizma RH, Gradom Zagrebom i Udrugom Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016, odabrala je 10 studentskih timova s najboljim idejama. Projekt UNIverzI-JA-DA, kojim se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine, omogućio je finalistima novčanu nagradu od 10. 000 kuna te priliku realizacije projekta.

Osnovni cilj projekta UNIverzI-JA-DA je pružiti priliku studentima da se na stvarnim zadacima i uz podršku mentora educiraju i upoznaju s poduzetništvom te realiziraju svoju inovativnu ideju. Studenti se se imali priliku prijaviti putem Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI) čije su aktivnosti usmjerene na mentorstvo, edukaciju i poticanje studenata na ulazak u poduzetništvo te izgradnju poduzetničkih vještina već za vrijeme studija.

"HAMAG-BICRO pokrenuo je ovaj projekt kako bi se dala prilika studentima, budućim poduzetnicima, a time i budućim pokretačima gospodarstva, da realiziraju svoju ideju. Odabir projekata nije bio lagan, zaprimili smo jako zanimljive projektne prijedloge od iznimno talentiranih studentskih timova, stoga se veselimo ostvarenju pobjedničkih projekata i uspješnim Europskim sveučilišnim igrama", izjavila je Ivana Žorž, ravnateljica sektora za razvoj i podršku korisnicima u HAMAG-BICRO-u.

Zamjenik ministra turizma, dr. sc. Daglas Koraca istaknuo je zadovoljstvo sudjelovanja u projektu: "Sva 4 studentska tima čiji su projekti odabrani prezentirala su ideje koje značajno mogu doprinijeti turističkoj promociji Zagreba, Rijeke, ali i cijele Hrvatske u kojoj se sljedeće godine održavaju Europske sveučilišne igre. Studenti su pokazali zavidno znanje u korištenju novih tehnologija kao ključnih marketinških alata za promociju hrvatskog turizma kao i sposobnost integracije hrvatske povijesti, kulturne baštine i tradicije sa sportskim postignućima naših sportaša. Osim toga, studenti su pokazali i visoki stupanj poduzetničkog duha prilikom prezentacije svojih ideja,te kroz provedbu ovih projekata vidimo mogućnost i za samozapošljavanje  u sektoru turizma i ugostiteljstva."

Projektom UNIverzI-JA-DA traže se četiri pobjednička projekta iz tri kategorije: Mobilna aplikacija,Turistička promocija hrvatske kulture i sporta te Urbani Zagreb. Ministarstvo turizma RH financira realizaciju dvaju pobjedničkih projekata iz kategorije Turistička promocija hrvatske kulture i sporta u iznosu od 200.000 kuna. Grad Zagreb za realizaciju pobjedničkog rješenja u kategoriji Urbani Zagreb izdvaja 70.000 kuna, dok Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 osmišljava zadatak u kategoriji mobilne aplikacije te osigurava da se sva pobjednička rješenja primjene tijekom Europskih sveučilišnih igara.

Studenti će uz pomoć mentora iz Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI), do kraja 2015. godine, razraditi svoju prijavljenu ideju u potpunosti. U siječnju 2016. godine očekuje ih javno izlaganje projekta kada će   ostvariti pravo na navedenu HAMAG-BICRO potporu, a pobjednici natječaja i priliku za realizaciju cjelokupnog projekta na Europskim sveučilišnim igrama 2016. godine.

"Grad Zagreb nastavlja uspješnu suradnju s HAMAG-BICRO-om na projektima poticanja mladih u realizaciji svoje inovativne ideje. Prijave za UNIVERZIJADU dokazuju koliko su naši studenti kreativni i da im ne nedostaje poduzetničkog duha. Finalisti iz kategorije Urbani Zagreb pokazali su svoju proaktivnost, raznolikost i spremnost na prilagodbe, a to su odlike uspješnih poduzetnika. Stoga se veselimo vidjeti kako će njihovi projekti oživjeti za vrijeme trajanja UNIVERZIJADE te smo sigurni da će doprinijeti atraktivnosti igara", izjavila je Nera Pavić, pomoćnica pročelnice za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. Marko Žunić, naglasio je važnost Europskih sveučilišnih igara: "Izuzetno nam je drago što su HAMAG BICRO, Grad Zagreb i Ministarstvo turizma prepoznali potencijal Europskih sveučilišnih igara i uključili nas u ovaj projekt. Suradnja s partnerima iz drugih sektora dokazuje da se veliki sportski događaj može iskoristiti kao platforma za različite društvene aktivnosti, a naročito nam je drago što se radi o mladih ljudima, studentima te što provedbom projekta potičemo njihovo uključivanje u poduzetnički život. S naše strane pružit ćemo finalistima maksimalnu podršku u operativnom smislu kako bi konačna pobjednička rješenja bila iskorištena ne samo za vrijeme, već i nakon završetka Univerzijade."

Više na: www.mspi.hr/UNIverzI-JA-DA



Pisane vijesti