Predstavljeni rezultati rada istraživačko-edukacijskog centra Processus montanus

Slika /arhiva/131216-lokve 1.jpg

Istraživački i edukacijski centar Processus montanus (IEC), osnovan u Lokvama prije četiri godine s ciljem da izvrši utjecaj na očuvanje, zaštitu, obnovu i interpretaciju kulturne i prirodne baštine Gorskog kotara provedbom multidisciplinarnih istraživačkih i edukacijskih projekata te uključivanjem njihovih rezultata u turizam, jučer je u Lokvama organizirao skup na kojem su predstavljene recentne i buduće njegove aktivnosti.

Kao što je uvodno pojasnila Jelena Androić, predstavljanje je bilo svojevrstan nastavak lani održane tribine „Održivi razvoj kulturnog turizma u Gorskom kotaru“ čiji su odjeci, u smislu brojnih konstruktivnih prijedloga te novih partnerstava i suradničkih ideja, bili izvrsni. Otad su uslijedila i tri tematska obilaska značajnih goranskih baštinskih lokacija za dionike projekta te radionice stručnog usavršavanja i motivacije, rečeno je na predstavljanju.

U posljednjih godinu dana IEC se aktivno uključio u pripremu projektnog prijedloga Primorsko-goranske županije „Kulturna ruta Putovima Frankopana“ na natječaj EU za provedbu integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, o čemu je govorio pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić. Također, zahvaljujući financijskoj potpori PGŽ-a i općine Lokve, radilo se na uređenju HEP-ove kuće na Lokvarskom jezeru koja se osposobljava za prihvat istraživača (i drugih korisnika) budućih projekata IEC-a. Dosad su na kući sanirana oštećenja, u nju su uvedeni struja i voda, obnovljena je stolarija i uređen okoliš.

Dosadašnje istraživačke aktivnosti IEC-a predstavili su njegovi članovi: ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić govorio je o rezultatima arheoloških istraživanja u Liču i u Baški te o pripremi podloge za turističku prezentaciju arheoloških lokaliteta; o arheološkim istraživanjima u pećini Bukovac govorio je Ivor Janković, pomoćnik ravnatelja Instituta za antropologiju iz Zagreba; nova predsjednica Processusa montanusa Paula Androić Gračanin predstavila je buduće planove ali i najznačajnije ovogodišnje arheološke aktivnosti provođene na području Gorskog kotara, među kojima valja izdvojiti istraživanje Tetinje jame pored Lukovdola.

Ana Perinić Lewis i Olga Orlić iz Instituta za antropologiju, govorile su o potrebi stvaranja kooperativne zajednice stručnjaka i lokalnog stanovništva u funkciji rada na „održivoj budućnosti“ Gorskog kotara, s posebnim naglaskom na istraživanja i prezentaciju nematerijalne baštine. Ivana Delač pojasnila je na koje se načine kulturna i prirodna baština Gorskog kotara mogu uključiti u turističku ponudu, posebice u nišu tzv. kreativnog turizma te kako mogu postati „proizvodima“ kulturnih industrija, dok je Daniela Doubek Grbac prezentirala projektni prijedlog 'Frankopanski karavanski putovi' za natječaj Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. (tekst/foto: Jelena Androić)



Pisane vijesti