Predstavljeni rezultati promocije zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu

Slika /arhiva/090904-mintmzos1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs predstavili su danas, u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu, rezultate suradnje dvaju ministarstava u promociji zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu i povećani broj upisanih u školsku godinu 2009./10. za ova zanimanja. Ministri turizma te obrazovanja, znanosti i športa Damir Bajs i Radovan Fuchs istaknuli su da je postignut izvrstan učinak, te da je za ovu školsku godinu u te programe upisano oko 250 učenika više. O uspješnosti suradnje dvaju ministarstava na podizanju razine obrazovanja u skladu s potrebama gospodarstva, svjedoči i činjenica da je, primjerice, Ugostiteljsko-turističko učilište popunilo svoju upisnu kvotu već prvoga dana upisa.

Ministar turizma Damir Bajs i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs predstavili su danas, u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu, rezultate suradnje dvaju ministarstava u promociji zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu i povećani broj upisanih u školsku godinu 2009./10. za ova zanimanja.



Ministri turizma te obrazovanja, znanosti i športa Damir Bajs i Radovan Fuchs istaknuli su da je postignut izvrstan učinak, te da je za ovu školsku godinu u te programe upisano oko 250 učenika više. O uspješnosti suradnje dvaju ministarstava na podizanju razine obrazovanja u skladu s potrebama gospodarstva, svjedoči i činjenica da je, primjerice, Ugostiteljsko-turističko učilište popunilo svoju upisnu kvotu već prvoga dana upisa.



Ministar Bajs je napomenuo kako je Hrvatskoj u kratkom roku potrebno oko 10.000 obrazovanih ljudi u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti koji bi, među ostalim, trebali raditi i u udvostručenom broju hotela s četiri ili pet zvjezdica u koje je investirano oko deset milijarda kuna.



Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, Ministarstvo turizma započelo je prošle godine, te je do sada potpisalo sporazume o suradnji s 38 gospodarskih tvrtki i 6 obrtničkih komora županija, dok je u 34 škole na području 14 županija ugovoreno uređenje kabineta za stručnu nastavu, a 318 učenika i studenata je dobilo stipendije.



Za stipendije je Ministarstvo turizma do sada izdvojilo 612 tisuća kuna, a za uređenje kabineta u školama nešto više od 4 milijuna kuna, čemu treba dodati još toliki iznos koji su prema sporazumima osigurale županije, obrtničke komore i tvrtke.



Nacionalnu medijsku kampanju promocije ovih zanimanja provelo je Ministarstvo turizma uz partnere: Ministarstvo znanosti, Agenciju za strukovno obrazovanje, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Zajednicu ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske.



Rezultate te kampanje predstavio je Ivo Mujo, državni tajnik u Ministarstvu turizma podsjetivši da je ona pokrenuta zbog činjenice da ni Hrvatsku nije zaobišao globalni problem u turizmu - nedostatak stručnih turističkih kadrova.



Povećano zanimanje za obrazovanje u turističkim i obrazovnim programima potkrijepio je podacima i Želimir Janjić, državni tajnik u MZOŠ-u, rekavši da je to ministarstvo odobrilo upis pet dodatnih odjela za kuhare, dva za konobare te dva dodatna odjela za turističke tehničare, kao i jedan za agro-turističke tehničare.



Zadovoljstvo rezultatima kampanje izrazili su i nazočni predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske.



Pisane vijesti