DZS: Manje kružnih putovanja, ali više putnika na kruzerima

Slika 4.9.2009
Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je bilo nešto manje kružnih putovanja stranih brodova, ali oni su ipak doveli više putnika nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U razdoblju od početka godine do kraja srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 388 kružnih putovanja stranih brodova, što je za 2,8 posto manje nego tijekom prvih sedam mjeseci prošle godine.

Ipak, na tim je brodovima bilo gotovo 36.000 ili osam posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno njih ukupno 485.708.

Ti su putnici u Hrvatskoj boravili ukupno 687 dana, odnosno u prosjeku dva dana. U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine broj dana boravka putnika na kružnim putovanjima u Hrvatskoj smanjen je za 18,6 posto.

Prema podacima DZS-a, najveći broj stranih brodova na kružnom putovanju u Hrvatskoj u prvih sedam mjeseci ove godine plovilo je pod zastavama Bahama (74), Italije (54), Paname (53) i Malte (50).

Najveći broj putnika stigao je pak brodovima pod zastavom Italije (145.133) i Paname (129.072), a većina kružnih putovanja stranih brodova ostvarena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. (Hina)


Pisane vijesti