Predstavljen razvojno–istraživački projekt kulturnog turizma: 'Ogulin, zavičaj bajke'

Slika /arhiva/070425-07.jpg

U Poslovnom klubu Zajednice kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je razvojno-istraživački projekt kulturnog turizma: 'Ogulin, zavičaj bajke' koji donosi viziju održivog razvoja kulturnog turizma grada Ogulina kroz strateški plan razvoja destinacije.

Predsjednik Zajednice kulturnog turizma dr. Tomislav Šola uvodno je naglasio kako ovakvim uspješnim projektima predstavljamo ono što jest i što bi trebao biti standard kvalitete u ponudi kulturnog turizma.

O gradu Ogulinu i širem kraju koji se želi pozicionirati kao bajkovito odredište prepoznatljivo po sloganu 'Ogulin, zavičaj bajke' govorila je direktorica Turističke zajednice grada Ankica Puškarić.

Pokretanje projekta održivog razvoja kulturno turističkih destinacija Karlovačke županije potaknulo  je suradnju županijske Turističke zajednice s konzultantskom tvrtkom Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu iz Zagreba, s ciljem dugoročnog planiranja i razvoja kulturnog turizma u županiji. Prema riječima Dragane Lucije Ratković, direktorice tvrtke, Projekt sagledava i akcentira potrebe lokalne zajednice da s jedne strane valorizira lokalni kulturni potencijal u kontekstu jačanja identiteta Ogulina i specifičnosti njegove turističke ponude te ima za cilj jačanje pozicije grada kao posebne, jedinstvene i razvijene turističke destinacije u kontekstu Karlovačke županije, Hrvatske i Europe.

Motivacija za iniciranje projekta je želja za poboljšavanjem slike grada u percepciji njegovih stanovnika, što doprinosi porastu lokalnog ponosa te povećanju broja inozemnih i tuzemnih posjetitelja, ali i investitora koji će u razvijenoj, kreativnoj i samosvjesnoj sredini biti spremni na veća i raznovrsnija ulaganja. Posebna pozornost posvećuje se i edukativnim turama namijenjenim školskoj djeci, učenicima i studentima.

Projektna studija 'Ogulin, zavičaj bajke' donosi viziju održivog razvoja kulturnog turizma u Gradu Ogulinu, pa kroz bajku rodni grad Ivane Brlić Mažuranić doživljava stanovitu razvojnu transformaciju i postaje razvijena turistička destinacija, te ugodno, zdravo i prosperitetno mjesto za život. Zavičaj bajke sa svojim stanovnicima i posjetiteljima izravno i znakovito komunicira preko dvaju krovnih kulturno-turističkih proizvoda: 'Ogulinskog festivala bajke' (OGFB) i muzeja/centra za posjetitelje 'Ivanina kuća bajke'.

Drugi po redu 'Ogulinski festival bajke' održat će se od 9. do 17. lipnja ove godine, najavio je glumac Kristijan Kiki Ugrina.  



Pisane vijesti