Predstavljen projekt "Kuća A. G. Matoša u Tovarniku"

Slika 27.10.2009

Idejno rješenje i presjek do sada učinjenih građevinskih radova "Kuća Antuna Gustava Matoša - kulturni centar u Tovarniku" predstavljeni su danas u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma u Zagrebu.

Voditelj projekta i predsjednik Društva "Antuna Gustava Matoša" Željko Anić napomenuo je kako oblikovanje rješenja i temeljeni koncept proistječu iz potrebe da se na kreativan način predstavi bogatstvo hrvatske književnosti i kulture kroz ostavštinu jednog od najvećih hrvatskih književnika - Antuna Gustava Matoša. "Projekt s oko 9,5 milijuna kuna financiraju hrvatska Vlada i Grad Zagreb", rekao je.

Po riječima autorica stalnog postava Dragane Lucije Ratković "Kuća A. G. Matoša - kulturni centar u Tovarniku" zamišljena je kao kompleksna kulturna institucija, koja predstavlja oživljavanje Matoševe ostavštine na nacionalnoj razini.

"Kuća bi trebala s književnim identitetom poticati razvoj kulturne i turističke ponude Tovarnika i tog dijela Hrvatske", rekla je Ratković, dodavši kako Kuća treba postati dinamična kulturna ustanova, koja holističkim pristupom te raznolikim i bogatim kulturnim sadržajima doprinosi razvoju i jačanju veza unutar zajednice i šire regije.

Podsjetila je kako su sastavnice Kuće: galerije stalnog postava, knjižnica i čitaonica, spomenička knjižnica i dokumentacijski centar, višenamjenski prostor, suvenirnica, književni klub, dvorana za radionice, te spremište knjižnice i arhiv, a izvan zidova, u atriju Kuće, prostor je za manifestaciju Matoševih dana i Sajma pisane riječi u Srijemu.

"Stalna izložba tematski ilustrira Matošev genij te posjetitelja vodi na putovanje kroz njegov život i rad", rekla je dodavši kako je putovanje smješteno u umjetnički i društveni kontekst kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Napomenula je kako postav prikazuje Matošev utjecaj na oblikovanje hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta.

Recenzentica projekta Željka Kolveshi smatra kako će provedba projekta pomoći boljem položaju Tovarnika kao važna kulturološkoga mjesta, gdje se u sklopu Matoševe rodne kuće nalazi zavičajni odnosno mjesni gradski muzej.

Predstavljanju projekta "Kuća A.G. Matoša - kulturni centar u Tovarniku", uz ine, nazočili su i načelnica u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Dubravka Đurić Nemec, zagrebačka dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević te predstavnik srbijanskog Veleposlanstva u Zagrebu Aleksandar Jovanović. (Hina)


Pisane vijesti