Predstavljen kulturno-turistički projekt 'Cibalitanske noći'

Slika /arhiva/VINKOVCI, 17/18.2.2006;cibalae-7w.jpg

Gradonačelnik Vinkovaca i župan Vukovarsko-srijemski na Cibalitanskoj noći (foto: Gordan Panić, Večernji list)

Proteklog vikenda, u sklopu Vinkovačkog karnevala i u organizaciji Gradskog muzeja Vinkovci predstavljen je kulturno-turistički projekt "Cibalitanske noći".

Na svečanoj premijeri projekta nazočili su u ime domaćina Božo Galić, župan Vukovarko-srijemski i Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca te  gosti iz muzeja grada Umaga, kao i predstavnici putničkih agencija specijaliziranih za kulturni turizam koji su u Vinkovce došli u organizaciji Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore s ciljem upoznavanja tuirističkih potencijala vinkovačkog kraja.

Projekt "Cibalitanske noći" od prošle godine pokušava na cjelovit način gostima ponuditi oživljenu baštinu: izvorna rimska jela i recitale rimskih pjesnika, ukratko način života na području Vinkovaca u vrijeme starog Rima. Tako je Gradski muzej Vinkovci uz pomoć Marije Senčić iz gradskog turističkog ureda te ženskog Lions kluba Cibalae i udruge "Barutana" u prostoru hotela "Kunjevci" održao cjelovečerni program, starorimsku zabavu naslovljenu "Horae Noctis Cibalensis". 

Na Cibalitansku noć pozvali su: "Carska tetka Iovia, pretorijanski prefekt Coronatus sa cjelokupnim svojim domom i barbarskim slugom Stilihonom Magnusom" gdje su goste zabavljali "kapadocijski maser Takkiakis, mladi egipatski poeta Ulpius Secundus sa stihovima neumrlih Vergilija, Petronija i Katula, sirakuški slikar Cimpelius, rodski kipar Durakis, galski hrvač iz Lutecije Balenus, kartiginske plesačice zajedno s aleksandrijskom trbušnom plesačicom" a mogle su se opipati i kupiti "čudesne tkanine izvrsnog andautonijskog tkalca Desideriusa", dok su program glazbom pratili "vrsni panonski sastavi Quinticinium mirabilis i Loxias & mercenarii".

Poslužena su birana rimska jela prema receptima iz "Olivijine cibalitanske kuharice" (knjiga Ivane Ožanić u izdanju Gradskog muzeja s receptima rimskih autora prilagođenih ovom stoljeću) te raznovrsna pića (panonska rakija, vino iz Cormacuma, Cucciuma i sa Farosa).

(foto: Gordan Panić, Večernji list) (foto: Gordan Panić, Večernji list)
(foto: Gordan Panić, Večernji list) (foto: Gordan Panić, Večernji list)
(foto: Gordan Panić, Večernji list) (foto: Gordan Panić, Večernji list)
(foto: Gordan Panić, Večernji list) (foto: Gordan Panić, Večernji list) (foto: Gordan Panić, Večernji list)



 



Pisane vijesti