Predstavljen 15. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Slika /arhiva/110907-lep-c1.jpg

U Lepoglavi će se od 22. do 25. rujna održati 15. međunarodni festival čipke koji će posjetiteljima ponuditi iznimno bogat program, istaknuo je direktor tog festivala Mirko Varović predstavljajući danas u Varaždinu program Dana čipke u Lepoglavi.

Dani čipke u Lepoglavi održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i grada Lepoglave. Ovogodišnji će festival, kako je najavio, biti posvećen zajedničkim europskim korijenima prostoručne čipke, koja se izrađuje neposredno na samoj tkanini jastučića, bez šablone i sa samo nekoliko pribadača koje se stavljaju na dva kraja.

Tijekom četverodnevnog festivala posjetiteljima će na mnogim izložbama, radionicama i stručnim predavanjima biti predstavljena lepoglavska čipka, uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, ali i čipka iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta.

Osim lepoglavske čipke, bit će predstavljena čipka iz drugih hrvatskih krajeva, primjerice iz Hvara, Paga, Svete Marije, Sikirevaca i Splita, ali i čipka iz još osam zemalja: Rusije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Španjolske, Njemačke, Italije i Belgije. Bit će održan i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih obrta, a posjetitelji će moći upoznati atraktivni lepoglavski kraj te uživati u bogatoj kulinarskoj ponudi i kulturno-zabavnom programu, najavio je Varović.  (Hina)



Pisane vijesti