Predstavljanje projekta „Upoznaj Bergmane“ i promotivni obilazak Rudnika sveta Barbara

Slika /arhiva/071016_rudnik.jpg

Pozivamo vas na predstavljanje projekta „Upoznaj Bergmane“ i promotivni obilazak Rudnika sveta Barbara u subotu, 8. listopada 2016., u 11 sati ispred Rudnika sveta Barbara u Rudama u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Oštrc.

Rudnik je od 2015. na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske a 4. ožujka 2016. grad Samobor je, uz suglasnost Ministarstva kulture RH brigu o Rudniku povjerio upravo KUD-u Oštrc.

Uz priču o vječnoj ljudskoj težnji za istraživanjem koja je prije više stoljeća potaknula europske rudare da dođu u Rude kraj Samobora u potrazi za bakrenom rudom i stalnim zaposlenjem, brojni posjetitelji Rudnika čuli su puno toga i o Bergmanima. Zasigurno su se nadali da će ih jednom sresti u rovovima Rudnika i da će izgledatI baš kako ih opisuju stanovnici Ruda, dobroćudni  bradonje nižeg rasta, vječno u potrazi za plemenitim metalima u uskim oknima.

Ispred Rudnika očekuju vas organizatori iz KUD-a Oštrc, ilustrator lika Bergmana Niko Barun i Marijana Lehpamer, voditeljica Turističke agencije Bergman putovanja te nakon kratkog predstavljanja krećete u obilazak Rudnika i potragu za Bergmanima.

Obilazak je besplatan i bit će organiziran u dvije grupe s početkom u 11:00 i 12:00 sati.

Nakon upoznavanja s Bergmanima u podzemlju Samoborskog gorja, ispred Rudnika u idiličnom jesenskom okruženju očekuje vas degustacija rudarske greblice - slanog rudarskog kolača za kojeg je pokrenut postupak zaštite zemljopisnog porijekla, druženje i radionica za djecu koja žele nacrtati svog Bergmana i odmah u prirodi imati izložen svoj rad.

Izradom ilustracije lika Bergmana KUD Oštrc okreće novu stranicu u promociji Rudnika te ulaže u daljnji razvoj kulturne baštine u funkciji turizma. Ujedno ilustracija lika Bergmana dio je oživljavanja priča rudarskog kraja te možete očekivati da je ovo upoznavanje samo početak novih avantura Bergmana u rudarskim oknima.



Najave