Predstavljanje kulturno–turističke ponude Hrvatske u Kölnu

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

U Kölnu će se od 12. do 15. lipnja održati najveći specijalizirani sajam kulturnog turizma pod nazivom "Cultour".

Hrvatska kulturno-turistička ponuda prezentirat će se na izložbenim prostorima Hrvatske turističke zajednice, TZ grada Dubrovnika i TZ grada Zagreba, na kojima će se zainteresiranim Nijemcima dati korisne informacije o novostima iz hrvatske turističke ponude s posebnim osvrtom na kulturnu ponudu.

U sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice bit će predstavljena ponuda hrvatskih agencija koje će potencijalnim turistima nuditi specijalizirane aranžmane kulturnog turizma. Prva dva dana sajam je namijenjen isključivo profesionalcima u turizmu (turističke agencije, hotelske kuće…), dok su druga dva dana otvorena za širu publiku.

Prema procjenama WTO-a danas 37 posto međunarodnih putovanja uključuje neki oblik kulturnog turizma, a predviđa se porast te potražnje za 15 posto godišnje do 2020. godine.

Pozitivan trend kulturnog turizma odražava se i u Hrvatskoj gdje sve veći broj turista sudjeluje u kulturnim aktivnostima i posjećuje kulturno-povijesne lokalitete te prisustvuje koncertima i kulturnim manifestacijama. To potvrđuju „Tomas istraživanja“ Instituta za turizam iz Zagreba, prema kojima “kulturni turisti“ u Hrvatskoj bilježe značajan rast posjeta u 2006. godini u odnosu na 1997. godinu i to: znamenitostima s 31 na 68 posto, muzejima i galerijama s 11 na 48, koncertima sa 7 na 47, a kazalištima i priredbama s 3 na 37 posto.

Također u cilju pojačane suradnje i komunikacije između kulturnog i turističkog sektora, Ured za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice će 16. lipnja 2008. organizirati regionalni forum kulturnog turizma o temi „Turizam i kultura u partnerstvu“, u suradnji s TZ Varaždinske županije. 



Pisane vijesti