Predsjednik Mesić otvorio 12. sajam GAST u Splitu

Slika /arhiva/mesic-FAH-H2172236.jpg

Na splitskom Žnjanu otvoren je danas 12. Međunarodni sajam Gast, koji obuhvaća specijalizirane sajmove prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, namještaja, kave, vina, Mediteranski sajam te prvi sajam turizma "Saturn", na kojima sudjeluje 925 izlagača iz devet zemalja, u organizaciji tvrtke "Sajam Split".

Sajam Gast, vodeću hrvatsku gastronomsku manifestaciju, otvorio je predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je istaknuo kako je ta priredba postala respektabilna smotra najboljih dostignuća u prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu Hrvatske i drugih zemalja sudionica.

Sajam je dokazao da takve manifestacije i dalje imaju smisla i postao mjesto susreta brojnih gospodarstvenika i poslovnih aktivnostima u pripremi turističke sezone, ali i međusobnog pozitivnog natjecanja, kazao je Mesić.

Dodao je kako je rast sajma, koji je već prerastao prostor na Žnjanu pod šatorima, najbolja potvrda da je njegov prijedlog da se bivša vojarna na Dračevcu prepusti Gradu Splitu, kao prostor za organiziranje sajmova i konferencija, bio dobar.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković poručio je kako su poljoprivreda i prehrambena industrija strateške djelatnosti razvitka hrvatskog gospodarstva zbog čega je sajam kao mjesto povezivanja proizvođača s potrošačima u turizmu, trgovini i ugostiteljstvu od neprocjenjive važnosti, također i u promidžbenom smislu. Podsjetio je kako Vlada ulaže goleme napore da hrvatska prehrambena industrija postane što konkurentnija i na domaćem i na međunarodnom tržištu, što je imperativ gospodarskog razvoja. 

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić naglasio je da rast Gasta, koji je u odnosu na lani veći za 40 posto u broju izlagača i proizvoda, prati i rast malog poduzetništva, premda ono ne raste u onolikoj mjeri koliko se očekivalo. U protekle tri godine, rekao je Vukelić, zahvaljujući Vladinim poticajima i mjerama, malo se poduzetništvo ipak, udvostručilo tako da je danas na svakih 13 radno sposobnih građana jedan poduzetnik.

U programu ovogodišnjega Gasta održat će se i brojni stručni skupovi o zadrugarstvu, vinskom katastru, a dodijelit će se i nagrade najboljim vinarima i vinogradarima.

Glavne teme stručnih skupova ove godine pokrenutog specijaliziranog sajma turizma "Saturn" bit će mogućnosti financiranja u turizmu, programi potpore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, kreditiranje turističkog sektora te mogućnosti razvoja gastroturizma i ruralnog turizma. (Hina)



Pisane vijesti