GAST: Predstavljena turistička zadruga Dalmatinska zagora

Slika /arhiva/saturn-gast.jpg

Na sajmu Gast u Splitu danas je predstavljena nedavno utemeljena Turistička zadruga "Dalmatinska zagora" sa sjedištem u Sinju, čiji je cilj promicanje Zagore i autohtonih proizvoda kao jedinstvenog turističkog branda koji još nije našao svoj puni udio na hrvatskom turističkom tržištu.

Upravitelj Turističke zadruge Josip Richter istaknuo je kako zadruga trenutačno okuplja deset članova - osnivača, od Vrlike na sjeveru, do Vrgorca na jugu splitsko-dalmatinskog dijela Dalmatinske zagore.

Svakodnevno se javljaju novi zainteresirani ne samo s područja Splitsko-dalmatinske županije već i šire, jer zadruga nije isključivo namijenjena tvrtkama, obrtnicima i fizičkim osobama iz zagorskog dijela Dalmacije već je otvorena i onima s priobalja i s otoka.

Školovat će i desetak turističkih vodiča kako bi turisti dobili i stručno vodstvo kroz turistima zanimljiva područja Zagore.

Zadrugarstvo može računati i na državne potpore, a otvoreni su i predpristupni fondovi Europske unije, rečeno je.

Potporu će im u organiziranju dati i srodna organizacija iz Istre - Konzorcij agroturizma i ruralnog turizma "Ruralis", čiji je direktor Robert Baćac na današnjoj konferenciji za novinare podsjetio kako je na taj način u Istri postignut veliki napredak u turističkoj ponudi.

Jedna od zadaća novoutemeljene turističke zadruge bit će i poticanje proglašenja zaštićenih područja, poput toka rijeke Cetine ili planine Dinare. Posvetit će se i educiranju članova na području proizvodnje zdrave hrane, autohtonih proizvoda jela i pića te izvornih suvenira.

Jedan od većih problema razvoju turizma u Zagori predstavljaju nerazminirana područja, pa će članovi Zadruge, najavljeno je, uskoro organizirati i donatorske akcije radi prikupljanja novca za čišćenje od mina. (Hina)



Pisane vijesti