Poziv njemačkim investitorima za ulaganja u hrvatski turizam i poljoprivredu

Slika /arhiva/100616-hgk-f5.jpg

U hrvatskom turizmu malo je, pa i daleko manje od očekivanja, njemačkih investicija kojih bi, slično kao i u hrvatskom poljoprivredno-prehrambenom sektoru, moglo biti više s obzirom na konkurentnost njemačkog gospodarstva i broj dolazaka njemačkih turista u Hrvatsku, ali i s obzirom na konkurentnost hrvatskog turizma u europskim okvirima te žilavost i održivost hrvatske poljoprivrede unatoč kriznim vremenima.
 


Neki su to od zaključaka današnjih panela o poljoprivredi i turizmu, održanih u sklopu Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma.
 


Naglasivši da je Njemačka jedno od najvažnijih tradicionalnih tržišta za hrvatski turizam, s kojeg je i prošle, krizne godine ostvaren porast turističkih dolazaka i noćenja, ministar turizma Damir Bajs je iznio podatak da se od ukupnih oko milijardu eura njemačkih investicija u Hrvatskoj od 2000. do 2007./2008. tek oko 10 milijuna eura odnosi na turizam.
 


Smatra da se Hrvatska treba više potruditi privući njemačke investitore, dodajući da još ima hotelsko-turističkih tvrtki u državnom vlasništvu koje čeka privatizacija, kao i da su velike mogućnosti investiranja u marine, kampove i druge objekte.
 


Podsjetio je i na lanjsko povećanje udjela hrvatskog turizma u europskom na 2 posto, kao i na povećanje kvalitete i usluga u zadnje dvije-tri godine. Iako to još nije dovoljno, upravo je kvaliteta ono čemu se teži, kao i održavanje ljepote prirode, gostoljubivosti, sigurnosti i dobrog omjera vrijednosti za novac, dodao je Bajs.
 


Time je odgovorio i na pitanje predstavnika Odbora za turizam njemačkog Veleposlanstva i moderatora panela o turizmu Guntera Ihlaua da Hrvatska često ne zadovoljava kvalitetom usluga, kao i da ju još uvijek prati image jeftinog odredišta masovnog turizma.
 


Njemačke investitore i proizvođače konkurentnih kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatsku je na panelu o poljoprivredi pozvao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.
 


Kazavši da se u sklopu pristupnih pregovora za EU puno učinilo u usklađivanju i prilagodbi hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora te ribarstva standardima i zakonima EU-a, ministar Čobanković je iznio podatak da je taj sektor u devet mjeseci prošle godine ostvario 12,4 posto veću bruto dobit i zaposlio 2 posto više ljudi. (Hina)



Pisane vijesti