Poziv hotelima i kampovima da se uključe u postupak dodjele znaka „Prijatelj okoliša“

Slika /arhiva/mzoip_znak-po_ef.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poziva sadašnje nositelje znaka „Prijatelj okoliša“ na obnovu certifikata i ponovno pokretanje postupka dodjele znaka, s obzirom da su priznanja dodijeljena objektima s rokom važenja do kraja 2013. godine.

Posebno pozivaju i ostale pružatelje usluga smještaja u hotelima i kampovima da se uključe u postupak dodjele znaka „Prijatelj okoliša“ kako bi dokazali da udovoljavaju visokim standardima zaštite okoliša sa zajedničkim ciljem zaštite okoliša.

Prije dvije godine, po prvi puta u Hrvatskoj, 10 hotela i 5 kampova udovoljilo je strogim osnovnim, kao i nizu naprednih mjerila za znak zaštite okoliša „Prijatelj okoliša“, čime su dokazali kako turistički objekt hotela odnosno kampa i usluga smještaja imaju visoku okolišnu kvalitetu te kako objekti politikom zaštite okoliša koju provode znatno smanjuju opterećenje okoliša u usporedbi s drugim istovrsnim objektima i pružateljima usluga. Štetno djelovanje na okoliš ograničeno je u tim objektima s obzirom na potrošnju energije, potrošnju vode i smanjenu količinu otpada, te poticano korištenjem obnovljivih prirodnih izvora dobara i materijala manje štetnih za okoliš. Kao element prepoznatljivost znaka zaštite okoliša „Prijatelj okoliša“ hotela odnosno kampa ističe se tekst „smanjuje opterećenje okoliša“ na znaku.

 

Podsjećamo, nedavno je završen je postupak provjere i revizije mjerila za skupine usluga smještaja u hotelu i kampu te je ministar zaštite okoliša donio mjerila za znak za dvije navedene skupine. Skupine i odgovarajuća mjerila dobila su novi naziv:„Smještaj u hotelu“ i „Smještaj u kampu“ i vrijede sljedećih pet godina.



Pisane vijesti