Povijesno-turistička manifestacija "Seljačka buna" u subotu očekuje 25 tisuća posjetitelja

Slika /arhiva/2013-stubica-buna.jpg

Na 12. manifestaciji "Seljačka buna – Bitka kod Stubice" očekuje se rekordnih 25 tisuća posjetitelja, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Stubičkom Golubovcu, dvorcu pokraj kojeg će u subotu biti prikaz završne bitke.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine, spektakularne bitke seljaka i vojske Franje Tahija u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove s Matijom Gupcem na čelu.

Organizatori su Družba vitezova zlatnog kaleža Donje Stubice i Turistička zajednica Donje i Gornje Stubice te Grad Donja Stubica, a suorganizator Krapinsko-zagorska županija.

Župan Željko Kolar rekao je da su, prema posljednjim informacijama, hoteli na području županije popunjeni.

"Prema informacijama koje dobivamo iz drugih turističkih zajednica, pa i iz susjedne Republike Slovenije, s obzirom na kvalitetu manifestacije i njezinu promociju, ona je iz godine u godinu atraktivnija i ove godine očekujemo rekordan broj posjetitelja", rekao je Kolar. Podsjetio je da je lani bilo više od 20 tisuća posjetitelja, a ove ih se godine, s obzirom na to da se program produžio, očekuje i do 25 tisuća", dodao je.

Program je počeo u petak, 31. siječnja, s Noći muzeja i subotnjim "puntanjem kmetova".

Vrhunac će biti u subotu, 8. veljače, kada u 11 sati počinje zabavni program i srednjovjekovni sajam u Donjoj Stubici, a usporedno s tim i program kod Stubičkoga Golubovca.

"U 12 sati počinje okupljanje seljaka kod crkve Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici i u 13,30 se u povorci kreće prema Stubičkom Golubovcu, gdje će se održati spektakularna završna Bitka kod Stubice u 14 sati", najavila je direktorica Turističke zajednice Donje i Gornje Stubice Kornelija Vnučec.

Predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek najavio je program kod dvorca, gdje će od 11 biti smješten viteški kamp s vojskom Franje Tahija.

"Pozivamo građane, posebice one najmlađe da dođu u kamp, druže se s vitezovima i vide njihovu opremu, a pripremili smo i radionice na kojima će se svi moći okušati u viteškim vještinama: streličarstvu, bacanju koplja i bodeža te mačevanju", rekao je Štefek.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić zahvalio je Družbi vitezova zlatnog kaleža što je manifestacija u 12 godina dosegnula današnju razinu od 300 sudionika u bitki i 20 tisuća posjetitelja.

Načelnik Općine Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je zajednički rad Gornje i Donje Stubice na organizaciji kvalitetnih sadržaja.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da će se iz Zagreba moći doći besplatnim ZET-ovim autobusima. Prvi polazi u 9,30 sati, a nakon toga autobusi voze svaki sat. Povratak u Zagreb je u 19 sati. (Hina/FaH)

Pisane vijesti