Potpisani ugovor o prijenosu dionica LRH na Grad Opatiju

Slika /arhiva/logo1.jpg

Sporazum o prijenosu 25 posto plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) na grad Opatiju, odnosno prijenosu 75.661 redovite dionice, svake nominalne vrijednosti 3.200 kuna, potpisali su danas predstavnici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), grada Opatije i Uprave LRH.

Ugovor su, u nazočnosti predsjednika Vlade RH, dr. Ive Sanadera, potpisali predsjednik HFP-a Grga Ivezić, opatijski gradonačelnik Amir Muzur i predsjednik Uprave LRH Kristijan Staničić.

Potpisnici sporazuma suglasili su se kako je riječ o izvornom stjecanju dionica te da će LRH steći vlasništvo na dijelu nekretnina koje koristi, a koje su bile predmetom sudskog spora, u kojemu su Opatija i još tri jedinice lokalne samouprave tražile povrat vlasništva tih nekretnina.

Određeno je da će Opatija predati tabularne isprave za prijeporne nekretnine samo ako tužbe koje su podignuli holdinzi Dom i SN, budu odbijene, a HFP se obvezao da će nastaviti postupke protiv holdinga u
vezi s dionicama LRH-a i poduzeti sve da se završe u korist HFP-a.

Ako bi holdinzi uspjeli u zahtjevu da im se prepusti paket s više od 80 posto dionica LRH-a, a Grad Opatija izgubi kontrolni paket dionica, HFP će u roku od 6 mjeseci nadoknaditi dionice i prenijeti ih na Opatiju. HFP bi dionice nadoknadio iz vlastita portfelja, kupnjom na tržištu ili na bilo koji drugi način.

Ako HFP ne bi ispunio te obveze, Grad Opatija će izdati tabularne isprave za nekretnine i tražiti naknadu štete od HFP-a ili ih, prema glavnim odredbama sporazuma, neće izdati.

Sporazumom je još uređeno da Opatija ne smije dalje raspolagati paketom dionica, do rješavanja postojećih sudskih sporova, ali da ga smije prenijeti na tvrtku pod izravnim nadzorom lokalnih jedinica te da će sve strane surađivati u izradbi modela daljnje privatizacije i razvoja LRH.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga odobre mjerodavna tijela svih strana u sporazumu te kada Državno odvjetništvo izda mišljenje o njegovoj zakonitosti.

Premijer Sanader kazao je da je Opatija danas dobila snažan zamah za razvoj turizma jer je riješeno jedno od najvažnijih pitanja opatijskog gospodarstva.

Istaknuo je da će Vlada poduprijeti i druge opatijske projekte, primjerice osnivanje Muzeja hrvatskog turizma i uređenje prometne infrastrukture.

Čestitavši Dan grada Opatije, premijer Sanader je ocijenio kako je riječ o gradu koji je brend, pionir hrvatskog turizma i u  kojemu je prepoznatljiva pripadnost srednjoj Europi.

Gradonačelnik Muzur naglasio je da je razriješeno najvažnije razvojno pitanje regije, ispravljena greška u privatizaciji LRH-a te da je na najbolji način pokazano kako se može provesti decentralizacija. Dodao je da je pitanje LRH sada prebačeno s političke na gospodarsku razinu, odnosno ondje gdje pripada te da će dobivenim paketom dionica upravljati tvrtka Nova Liburnija d.o.o., koju osnivaju četiri jedinice
lokalne samouprave.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministar financija Ivan Šuker, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te predstavnici Matulja, Mošćeničke Drage i Lovrana.

Potpredsjednik Vlade Polenčec je najavio da će uskoro uslijediti još neke važne odluke te da su pri kraju pregovori o privatizaciji i rješenju problema u crikveničkom Jadranu i u rabskom Imperijalu. (Hina)Pisane vijesti