Potpisani sporazumi za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181119_ugov_muzil_fah.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Pule Boris Miletić potpisali su u ponedjeljak sporazume o utvrđivanju međusobnih uvjeta, prava i obveza za realizaciju ugostiteljsko-turističkih projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, a za koje se ulaganja procjenjuju na 2,5 do 3 milijarde kuna. Riječ je o sporazumima za koje je pulsko Gradsko vijeće dalo suglasnost, a nakon toga usvojeni su i na sjednici Vlade koja je u rujnu održana u Puli. S obzirom da je Grad Pula suvlasnik manjeg dijela površina na tri spomenute lokacije, a većinski je vlasnik država, danas potpisanim sporazumima Grad Pula prihvaća da Ministarstvo državne imovine provede postupak javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju tih projekata.

Projekti predviđaju koncesije - za Muzil 99 godina, a za Hidrobazu i Saccorgianu na 50 godina. To će uključivati koncesije na pomorskom dobru, pravo građenja, služnosti i korištenja. 

Projektima će se postaviti zahtjev visoke kvalitete turističkih usluga, zaštite prirode te obnove i čuvanja kulturnih spomenika, a procjena ulaganja iznosi 2,5 do 3 milijarde kuna.

Pulski gradonačelnik je istaknuo da su godinama tražili da država poduzme korake kako bi se bivša vojna područja stavila u funkciju.

"Grad Pula prije više godina usvojio je potrebne prostorne planove koji omogućuju da se iz bivše vojne imovine omogući civilna namjena i civilni razvoj. Imamo zaista vrijedan resurs od kojeg danas, nažalost nitko nema koristi", kazao je Miletić. 

Dodao je da, kada se govori o Muzilu koji je godinama građanima bio zabranjena zona, Grad želi otvoreno područje s brojnim sadržajima. Na Muzilu je, kako je rekao, predviđena mogućnost izgrađenosti do 20 posto.

"Ova tri razvojna projekta u sebi uključuju mogućnost velikog gospodarskog investiranja, što znači investicije u samu izgradnju, ali i otvaranje oko tisuću novih radnih mjesta", kazao je Miletić.

Ministar Marić ocijenio je da potpisani sporazumi predstavljaju "ozbiljan korak u realizaciji ozbiljnih projekata te da će oživljavanje napuštene i opustošene imovine donijeti korist i novo zapošljavanje".

U Balama, ministar Marić i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, potpisali su Ugovor o dodjeli na uporabu dijelova bivše vojarne Barbariga, u svrhu očuvanja i provođenja kulturnih manifestacija te promicanja kulturnog razvoja.

U Medulinu je Marić načelniku Općine Goranu Buiću uručio odluku kojom Ministarstvo Općini Medulin prepušta zemljište vrijednosti 1,21 milijuna kuna za potrebe uređenja ŠRC-a Banjole. (Hina/FaH)

Pisane vijesti