​Državni tajnik Tonči Glavina u posjetu EU parlamentu u sklopu obilježavanja 150 godina turizma na Hvaru

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181120_eu_p1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Europskom parlamentu u Bruxellesu raspravom "150 godina organiziranog turizma - nulta točka održivog razvoja grada Hvara“ obilježeno je 150 godina hvarskog turizma u organizaciji zastupnika Davora Škrleca i Grada Hvara. Ispred Ministarstva turizma u raspravi je sudjelovao državni tajnik Tonči Glavina koji je tom prigodom istaknuo važnost održivog turizma koji je nužnost, ali i formula uspjeha na Hvaru, ostalim hrvatskim otocima, i cijeloj zemlji. U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Tajana Huzak te predstavnici Europske komisije iz nadležnih uprava za razvoj otoka.

Tom prigodom gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak je istaknuo: "Obilježavanjem 150. godina organiziranog turizma u Europskom parlamentu htjeli smo zaokružiti ovu našu jedinstvenu proslavu. Naša budućnost leži u turizmu koji će na ispravan i održiv način iskoristiti resurse koji su nam podareni, a trenutno su zanemareni ili stoje neiskorišteni. Trenutno smo u pregovorima s HEP-om oko izgradnje sunčane elektrane na području Grada Hvara u čijoj bi izgradnji mogli sudjelovati građani i sam Grad Hvar. Smatram jako bitnim da uključimo građane i na taj način propagiramo gospodarsku učinkovitost, društvenu odgovornost te zaštitu okoliša."

„Budućnost turističkog sektora je dinamična i moramo stalno pratiti korak, ali i nametati nove trendove. U svemu tome ne smijemo zanemariti održivost koju možemo postići jedino okretanjem prema kvaliteti i odgovornom razvoju kako bi i generacije koje dolaze iza nas mogle uživati u dobrobitima turističke djelatnosti“, poruka je državnog tajnika Glavine okupljenim sudionicima.

Upravo je u saborskoj proceduri donošenje novog Zakona o otocima koji ima za cilj usklađivanje i veću koherentnost politike otočnog razvoja s nacionalnim i europskim politikama i zakonodavstvom, jačanje i uvođenje novih i suvremenih mehanizama i rješenja za poticanje politike otočnog razvoja, definiranje otoka kao područja s razvojnim posebnostima i posebnom situacijom te jače uključivanje svih dionika politike razvoja otoka, naročito onih na lokalnoj razini, prilikom donošenja i predlaganja politika usmjerenih na mjere poticanja razvoja otoka.

"Provedbom novog Zakona o otocima omogućiti će se ciljano upravljanje otočnom politikom i održivim razvojem kroz podizanje kvalitete i uvjeta života na otocima uz dostupnost usluga prilagođenih današnjem vremenu i potrebama stanovništva, zatim demografska i gospodarska revitalizacija te samoodrživost i samodostatnost na principima 'pametnih otoka'“, rekla je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak.

U sklopu dvodnevnog posjeta Bruxellesu u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, organizirano je predstavljanje kulturne i sportske turističke ponude Grada Hvara te degustacija lokalnih proizvoda u svrhu turističke promocije Hvara i Republike Hrvatske putničkim i turističkim agencijama koje djeluju na području Beneluxa.

Pisane vijesti