Potpisan ugovor za projekt "Obnova i revitalizacija kulturno povijesnih objekata - kompleks ergela, Lipik"

Slika /arhiva/ergela_lipik-016L.JPG

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u petak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Obnova i revitalizacija kulturno povijesnih objekata - kompleks ergela, Lipik", kojim će se predstaviti bogatstvo hrvatske tradicije i nematerijalne kulturne baštine kroz ergelu lipicanaca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,97 milijuna kuna, a ugovorom će Poljoprivreda Lipik dobiti 2,58 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za izradu dokumentacije, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petrić i direktor tvrtke Poljoprivreda Lipik Željko Viboh.

Realizacijom ovog projekta dočarat će se ljepote Slavonije stvaranjem jedinstvenog proizvoda na tržištu koji će svim posjetiteljima omogućiti da upoznaju bogatstvo hrvatske tradicije i nematerijalne kulturne baštine kroz ergelu lipicanaca. Redovito će se organizirati obilazak zgrade ergele lipicanaca i konjušnice, koja je sa svojih 180 metara jedna od najdužih u Europi, a otvorit će se i prezentacijski centar kmetskih kuća.

Jedan od važnijih elemenata ovog projekta bit će izgradnja konjičkog muzeja u kojem će se nalaziti suvenirnica i autohtoni slavonski restoran.

"Posebno sam ponosna što se EU sredstva ulažu u 'živu' kulturnu baštinu kao što je ergela lipicanaca, koji se na ovom prostoru uzgajaju preko 150 godina. Ovakav projekt sigurno će privući turiste i pomoći gospodarskom rastu cijelog tog kraja, a ujedno i doprinijeti razvoju turističkog potencijala Slavonije koji postoji na svakom koraku, samo ga treba oživjeti", izjava je ministrice Gabrijele Žalac koja se prenosi u priopćenju.

Bespovratna sredstva dodijeljena su ovom projektu u okviru prve grupe aktivnosti EU natječaja "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine". Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, ističu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. (Hina)



Pisane vijesti