Poslovni skup "Razvoj turističkog proizvoda Istre: EU perspektiva i izazovi"

Slika /arhiva/110729-posl-skup.jpg

"Razvoj turističkog proizvoda Istre: EU perspektiva i izazovi" naziv je poslovnog skupa koji je danas održan u Umagu, na kojemu su istaknuti stručnjaci govorili o važnosti i smjerovima turističkog razvoja Hrvatske i Istre, kao jedne od vodećih mediteranskih destinacija.

U organizaciji Istarske županije i Zagrebačke banke u umaškom hotelu "Melia Coral" okupili su se istaknuti turistički djelatnici kako bi odgovorili na neka od pitanja razvoja turističkog proizvoda Istre poput "je li Istra mediteranska ili srednjeeuropska regija, može li razviti kvalitetniji turistički proizvod od tipičnog mediteranskog odmorišno-kupališnog turizma, je li spremna za turizam visoke dodane vrijednosti te ima li mehanizme putem kojih to postići".

Sudionike okupljanja i uvažene goste, među kojima su bili najbrojniji istarski i hrvatski turistički djelatnici i gospodarstvenici, pozdravio je Ivan Jakovčić, župan Istarske županije navevši kako  je suradnja javnog i privatnog sektora u posljednjih desetak godina repozicionirala Istru u destinaciju između 3 i 4 zvjezdice, ali da do 2020. Istra mora biti između 4 i 5 zvjezdica i postati najbolja turistička regija na Mediteranu. Model istarskog turizma, rekao je Jakovčić, vodi prema zdravom životu, ulaganju u okoliš i poljoprivredu, a za to su nam potrebna velika privatna i strana ulaganja u postojeće i nove kapacitete. Treba nam 10 golf igrališta, javno privatno partnerstvo, a Brijuni rivijera će promijeniti kompletnu sliku Istre, rekao je Jakovčić naglasivši i ulogu strukturnih fondova EU kojima će se financirati potrebna turistička infrastruktura.

Ponosan sam na Istru kao regiju koja zna što hoće i racionalno ulaže u svoj razvoj i pozdravljam sjajnu inicijativu organizatora da raspravlja o tako važnoj temi, rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske otvarajući poslovni skup. Predsjednik Josipović, naglasio je kako je turizam u hrvatskom gospodarstvu važna pretpostavka rasta i razvoja. Neiskorišteni kapaciteti i nedostatak investicija za velike važne projekte, te kratka turistički sezona, najveći su nedostaci hrvatskog turizma, no ulazak u EU nova je prilika za domaće gospodarstvenike.  A vidim da su se najjači od njih okupili ovdje u Umagu na okruglom stolu i da Istra može biti model uspjeha, znamo kako hoćemo i možemo to postići, rekao je predsjednik Josipović.

Istra ostvaruje vrlo visok udio u turističkom prometu s 23 posto dolazaka i 30 posto noćenja te bi mogla biti model ostalim regijama, naglasio je predsjednik Josipović. Dodao je da, međutim, ima i nedostataka jer "nemamo investicijske projekte i ključna je stvar kako turističku sezonu produžiti", za što članstvo u EU otvara velike mogućnosti što trebamo iskoristiti, specifično kada je u pitanju turizam kako bi sezonu učinili cjelogodišnjom, zaključio je Josipović.

Šef delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren u svom je obraćanju istaknuo da će hrvatski  turizam profitirati  ulaskom u EU, pri čemu će najveći izazov biti povećanje konkurentnosti, jer će Hrvatska na raspolaganju imati europske strukturne fondove.

U prvom dijelu skupa svoje su prezentacije održali gosti iz Irske i Turske koji su predstavili najbolje primjere iz svjetske prakse upravljanja turističkim destinacijama, s ciljem podizanja vrijednosti i produženja sezone. Njihova izlaganja pokazala su da turizam nije proizvod koji nastaje spontano već planski, te da upravljanje destinacijom znači i promjenu mentalnog sklopa ljudi i cijela zajednice.

U drugom je dijelu skupa održan okrugli stol pod naslovom "Kakav turizam treba Istri, koje turističke proizvode razvijati i na koji način?", na kojemu su sudjelovali predstavnici lokalne i državne uprave, vodeći istarski i hrvatski gospodarstvenici te turistički djelatnici.

Uvodničar, Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga, rekao je da je Istra u proteklih  10 godina udvostručila svoj turistički biznis, no da još uvijek zaostaje za konkurencijom, iz čega proizlazi dilema hoće li se dalje razvijati na postojećem modelu, ili ga treba mijenjati, ali daljnja je panel rasprava pokazala kako je potreban novi model koji će se temeljiti više na kvaliteti nego na volumenu.

Želimo biti turistička zemlja visokog životnog stila temeljenog na kvaliteti, potvrdio je i promjenu turističkog modela Damir Bajs, ministar turizma Republike Hrvatske, dodavši kako očekuje novi investicijski val u 2012. godini.

Veljko Ostojić, inicijator Master plana Istre, predsjednik Uprave Riviere Poreč i  bivši direktor Brijuni Rivijere naveo je podatak da je više od 80 posto hotela napravljeno prije 1980. godine, te da se treba zamisliti nad tom činjenicom. Za Ostojića je putokaz razvoja jasan: razvijat će se golf, biciklizam i sve  vezano uz more, jedrenje, ronjenje i slično.



Pisane vijesti