Poslovni klub kulturnog turizma predstavio 'Istarske kulturne rute'

Slika /arhiva/100302-hgk-k1.jpg

Nova koncepcija Poslovnog kluba kulturnog turizma pri HGK usmjerena je predstavljanju regionalne ponude svih umreženih kulturno-turističkih sadržaja, odnosno tematskih putova turističkim agencijama, pa je slijedom toga ova godina započela prezentacijom istarskih tematskih putova.

U posljednja tri mjeseca kroz Zajednicu kulturnog turizma provedena je anketa kojom je ustanovljeno koji su tematski putovi aktivni i otvoreni za korištenje, ne samo individualnim turistima već i organiziranom turističkom prometu, tj. turističkim agencijama.



Pod nazivom „Istarske kulturne rute“, danas su u Poslovnom klubu kulturnog turizma predstavljeni projekti 'Parenzana', obnova trasa nekadašnje uskotračne pruge koja je išla od Trsta, preko slovenskog priobalja u Istri, a zatim u hrvatskom dijelu Istre od Buja, preko Grožnjana, Livada, Motovuna, Vižinade do Poreča, te projekt 'Fortifikacijski prstenovi grada Pule i okolice', otvaranje starih fortifikacijskih mreža putova i uključivanje glavnih utvrda i baterija u turističku ponudu.

Projekte su, uz predsjednika Zajednice kulturnog turizma prof. dr. Tomislava Šolu, kao moderatora predstavili Martin Čotar, Istarska razvojna turistička agencija, dr. sc. Milena Mičić, Aquarium Pula, Fort Verudela i Željko Čalić, IstrAction, turizam i usluge.



Ministarstvo turizma je u istarske rute, u posljednje tri godine, uložilo ukupno 700.000 kuna, te 11 milijuna kuna u oko 200 do sada odobrenih projekata tematskih putova na području Hrvatske.



Projekt „Parenzana - Put zdravlja i prijateljstva“, financiran je od Europske unije (INTERREG-IIIA SLO-HU-CRO / CARDS 2004), te je vrlo uspješno okončan u prvoj fazi u trajanju od 26 mjeseci. U rujnu 2009. godine pokrenuta je druga faza pod nazivom „Parenzana II – ponovno oživljavanje Puta zdravlja i prijateljstva“, u trajanju od 24 mjeseca.

Cijeli je projekt pokrenut s namjerom da se obnovi trasa nekadašnje uskotračne pruge, koja je išla od Trsta, preko slovenskog priobalja u Istri, a zatim u hrvatskom dijelu Istre od Buja, preko Grožnjana, Livada, Motovuna, Vižinade do Poreča.

Trasa duljine 123 kilometra, prometovala je od 1903. do 1935. godine, danas je biciklističko-pješačka staza na kojoj se može naći 11 mostova, 8 tunela, 6 vijadukata, te nekadašnje željezničke stanice.

U prvom dijelu projekta uređena je trasa do Vižinade, a u drugoj fazi uredit će se trasa do Poreča, te oplemeniti cjelokupna trasa iz prvog i drugog dijela projekta.



Uz trasu 'Parenzane' koja je osnova za dodatnu turističku ponudu predstavljeni su i biciklistički projekti uz centralni portal Istarske županije za bike-turizam: www.istria-bike.com, te pored toga i eno-gastro projekti kao važna poveznica očuvanja istarskog identiteta, ali i nezaobilazna ponuda istarskog turizma: vino, maslinovo ulje, tartufi, a u novije vrijeme i med. Predstavljen je i tematski službeni Internet-portal Istarske županije, www.istria-gourmet.com, upravo o temi eno-gastro ponude.



Fortifikacijski prstenovi grada Pule i okolice, projekt je s ciljem predstavljanja vojnih građevina na području zemalja nekada u sustavu austrijske, odnosno Austrougarske monarhije, a najveći broj ih je na istočnoj obali Jadrana, upravo na južnom dijelu poluotoka Istre.

Riječ je o reprezentativnim primjerima umijeća europskih fortifikacijskih škola i dokaz tehničkoga napretka u doba industrijalizacije tijekom 19. i 20. stoljeća.

Danas, fortifikacije grada Pule i okolice (ukupno 50 građevina) mogu zbog očuvanosti, atraktivnosti građe i pozicije uz more, tijekom cijele godine zadovoljiti sve uzraste i znatiželju pojedinaca ili grupe, pješaka, trkača, biciklista, jahača ili vozača.



Otvaranje starih fortifikacijskih mreža putova i uključivanje glavnih utvrda i baterija kroz sportski (biciklizam i utrke) i kulturni život (npr. organizacija niza koncerata; od klasične glazbe preko jazza do rocka itd, izložbi i predstava u/na objektima), u turističkom okruženju, svakako će doprinijeti postepenoj revitalizaciji utvrda i upoznavanju grada iz njegove novije povijesti.

Turističku ponudu južne Istre nadopunjuju turistički zanimljive i razvijene prirodne i kulturne znamenitosti; antički spomenici grada Pule, Nacionalni park Brijuni, Premantura, zaštićen prirodni krajolik, kvalitetni ponuđači ugostiteljskih usluga i niz restorana, konoba i gostionica, te različiti tipovi smještaja (hotel, kamp, agroturizam, privatni smještaj), a u okviru projekta osmišljen je i letak (potpora HTZ-a) koji pruža osnovne informacije o 20 utvrda.

Ceste su većinom asfaltirane, te uz njih već postoje uređena odmarališta uz put. Utvrde su same po sebi atraktivni vidikovci, iako još ne i propisno obilježeni.



Poslovni klub kulturnog turizma HGK svoj rad nastavlja predstavljanjem umreženih kulturno-turističkih projekata, tematskih/kulturnih putova, prema njihovoj regionalnoj koncentraciji, s posebnim naglaskom na projektima koji zadovoljavaju visoke EU kriterije organizacije i partnerstva turističkog, ugostiteljskog i baštinskog sektora i koje promovira i Europski institut kulturnih ruta EICR. 


Pisane vijesti