Ministar Bajs i kineski veleposlanik Wu o turističkoj suradnji, ukidanju viza i otvaranju predstavništva HTZ-a u Šangaju

Slika /arhiva/100302_lsd.jpg

Međusobna turistička suradnja i privremeni vizni režim, prema kojemu kineski državljani od 1. travnja do 31. listopada ove godine ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku, bile su glavne teme današnjeg sastanka ministra turizma Damira Bajsa i veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj, Lianqi Wu-a. Naime, prema nedavnoj odluci Vlade, državljani Narodne Republike Kine koji su nositelji valjane schengenske vize za kratkotrajni boravak privremeno ne trebaju vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko je skupno i organizirano turistički posjećuju, te pritom imaju valjano putno zdravstveno osiguranje i dolaze iz jedne od zemalja Schengenskog područja. U razgovoru s ministrom Bajsom veleposlanik Wu je izrazio nadu da će Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, naše putničke agencije i organizatori putovanja i nadalje nastaviti s jačom promocijom hrvatskog turizma na kineskom tržištu, čemu će zasigurno pridonijeti i svjetska izložba Expo, koja će se od početka svibnja do kraja listopada održavati u Šangaju, a u sklopu koje će se predstaviti i naša zemlja.


Međusobna turistička suradnja i privremeni vizni režim, prema kojemu kineski državljani od 1. travnja do 31. listopada ove godine ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku, bile su glavne teme današnjeg sastanka ministra turizma Damira Bajsa i veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj, Lianqi Wu-a. Naime, prema nedavnoj odluci Vlade, državljani Narodne Republike Kine koji su nositelji valjane schengenske vize za kratkotrajni boravak privremeno ne trebaju vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko je skupno i organizirano turistički posjećuju, te pritom imaju valjano putno zdravstveno osiguranje i dolaze iz jedne od zemalja Schengenskog područja.

 

Isti se vizni režim odnosi i na indijske državljane, a državljani Hašemitske Kraljevine Jordana, države Katara, Kuvajta, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu ući u našu zemlju u svrhu turističkog posjeta bez vize ukoliko su nositelji valjane schengenske vize za kratkotrajne boravke i imaju valjano putno zdravstveno osiguranje. U istom se razdoblju niti od državljana Kazahstana, Ruske Federacije i Ukrajine, nositelja valjanih običnih putovnica, neće zahtijevati vize za ulazak u Hrvatsku te boravak u njoj do 90 dana. Podsjećamo, za turiste iz Rusije i Ukrajine vize su tijekom turističke sezone ukinute još prošle godine.



Osim o liberalizaciji spomenutog viznog sustava, ministar Bajs i veleposlanik Wu razgovarali su o važnosti suradnje dviju zemalja na području turizma. Provođenje slobodnog vremena na putovanjima kod Kineza je, naime, sve popularnije, a prema riječima veleposlanika Wu-a, sve je veći interes kineskih turista i za našu zemlju. Naime, prošle ih je godine Hrvatsku posjetilo 7.500, dok se sljedećih godina očekuje znatnije povećanje. Svjesni spomenute činjenice, predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Udruge hrvatskih putničkih agencija u prosincu prošle godine posjetili su China Leisure Travel Summit u Pekingu, te pritom predstavili hrvatski turizam i sve brojnije kineske turiste javno pozvali na odmor u našoj zemlji. Sukladno tome, na današnjem je sastanku riječi bilo i o otvaranju predstavništva HTZ-a u Šangaju, najavljenom već za sljedeću godinu.



U razgovoru s ministrom Bajsom veleposlanik Wu je izrazio nadu da će Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, naše putničke agencije i organizatori putovanja i nadalje nastaviti s jačom promocijom hrvatskog turizma na kineskom tržištu, čemu će zasigurno pridonijeti i svjetska izložba Expo, koja će se od početka svibnja do kraja listopada održavati u Šangaju, a u sklopu koje će se predstaviti i naša zemlja. Također je upozorio da s povećanjem kineskih turista u Hrvatskoj naši turistički djelatnici ne smiju zaboraviti ni na izradu posebnih paketa i turističkih proizvoda koji će zadovoljiti potrebe turista iz Kine, inače poznatih po višoj platežnoj moći. Kao turistička sila, smatra Wu, Hrvatska ima puno prednosti i već je postala nezaobilazno turističko odredište na tzv. kineskim turama po jugoistočnoj Europi. Na kraju je podsjetio da je prošle godine 50 milijuna Kineza turistički otputovalo van granica Kine, od čega ih je dva milijuna posjetilo Europu. Pretpostavlja se da će svake sljedeće godine broj Kineza koji putuju van granica svoje zemlje rasti za deset posto.



No, pravi učinak, odnosno veći broj Kineza na turističkim turama po Hrvatskoj možemo očekivati kroz sljedeće dvije do tri godine, smatra ministar Bajs, dodajući da bi ih za nekoliko godina mogli očekivati i do sto tisuća. Kao brzorastuće odredište, Kina predstavlja velik izazov za hrvatski turizam, ističe ministar i podsjeća da je Kina, iako daleko, prilično stabilno tržište koje ostvaruje kontinuirani gospodarski rast. Od manje od 10 milijuna turista iz NR Kine u 1999. godini do 46 milijuna u 2008. godini, Kina postaje sve važnije tržište za sve ostale azijske zemlje. Ukupno 90 posto od 46 milijuna kineskih turista ide u specijalne administrativne regije Hong Kong i Macao. Procjenjuje se da si 15 posto Kineza (oko 200 milijuna) može priuštiti putovanje u susjedne zemlje, dok si 5 posto (oko 65 milijuna) može priuštiti daleka putovanja. Vjerojatno će do 2020. godine 100 milijuna Kineza moći putovati u inozemstvo, a do 2017. godine Kina postati glavno svjetsko turističko odredište.



O važnosti pripreme posebnih paketa za goste iz Kine govorila je u ime Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Vesna Pritchard Scholz. Potrebe kineskih turista prilično su visoke, smatra, te je za njih potrebno pripremiti posebne interesne ture poput, primjerice, kulturne ili vinske. Takvi, tzv. VIP gosti, ističe, najčešće putuju u manjim grupama i u odredištima se kraće zadržavaju. Govoreći o interesima Kineza za našu zemlju, posebno je istaknula kongresni turizam o kojem će sigurno biti više riječi i na turističkim sajmovima COTTM (China Outbound and Toruism Travel Market, travanj, Peking) i WTF (World Travel Fair, svibanj, Šangaj), na kojima se najavljuje još jača promocija hrvatskog turizma.



Prema statističkim podacima, Hrvatsku je prošle godine posjetilo 7,6 tisuća kineskih turista, odnosno 19 posto više nego 2008. godine. Pritom su ostvarili 15,6 tisuća noćenja ili 30 posto više nego godinu ranije. Najviše su boravili u hotelima (86%) gdje se odmaralo 6,5 tisuća kineskih turista (rast 30%) koji su ostvarili 12,8 tisuća hotelskih noćenja što, u odnosu na godinu prije, predstavlja rast od 49 posto.

 

Zanimljiv podatak je i da našu zemlju najčešće posjećuju u sklopu kružnih putovanja po Europi. Ipak, najveći turistički promet ostvarili su u Zagrebu, te potom u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 


Pisane vijesti