Posjet kineskog izaslanstva Grada Shenzhen

Izaslanstvo Grada Shenzhen iz provincije Guandong u Narodnoj Republici Kini, službeno je posjetilo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Izaslanstvo je predvodio zamjenik glavnog tajnika Općinskog odbora CPC grada Shnezhen, Li Xinwei, a cilj posjeta je bio sagledavanje mogućnosti jačanja suradnje u svim područjima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na potencijale hrvatskog turističkog sektora. Izaslanstvo je primila pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal, a Uprava za upravljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju i EU održala je prezentaciju kojom su predstavljene osnovne značajke hrvatskoga turizma te djelokrug rada i nadležnosti Ministarstva turizma.

Sastanku su nazočili predstavnici Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), koji su održali prezentacije, tj. predstavili djelokrug rada, te aktivnosti HTZ-a i AIK-a. 

Grad Shenzhen smješten je u južnom, centralnom dijelu poluotoka Kawloon, u provinciji Guandong. Grad u najužim okvirima broji 1,25 milijuna stanovnika, dok u široj urbanoj zoni obitava 10,7 milijuna stanovnika. Shenzhen je jedan od najvećih industrijskih centara svijeta i druga po veličini slobodna ekonomska zona Kine iza one u provinciji Huinan sa više od 120.000 proizvodnih tvrtki.

Dvije strane istaknule su slične karakteristike turističkog sektora, a posebno potrebu unapređenja kvalitete turističke ponude destinacije, očuvanja tradicije, poboljšanja turističke infrastrukture i njegovanja autohtonih elemenata ponude, ali i različitosti ponude koja u konačnici privlači turiste.

Istaknut je značajan potencijal za razvijanje buduće suradnje u području turizma kao i razmjena iskustava, te je u tom smislu iskazana želje i prijedlog izaslanstva grada Shenzhena da se u njihovom gradu i pokrajini, što skorije održi turistička prezentacija hrvatske turističke ponude ( B2B radionice), posebice iz aspekta što se najveći broj turističkih putovanja iz Kine u inozemstvo, ostvaruje upravo iz provincije Guangdong. (www.mint.hr)

Pisane vijesti