Poruka ministra turizma povodom Svjetskog dana turizma

Slika /arhiva/2012-WTD_ww.jpg

Veliko mi je zadovoljstvo danas, na Svjetski dan turizma, koji se u Hrvatskoj obilježava u ozračju  izuzetno uspješnog dosadašnjeg dijela turističke godine, prije svega, zahvaliti svim turističkim djelatnicima na ustrajnoj i kvalitetnoj realizaciji ovogodišnje sezone, u kojoj se Hrvatska uspjela izboriti za mjesto pobjednika na mediteranskom tržištu. Stoga koristim priliku i svima čestitam na ovom velikom ostvarenju te ujedno želim sretan Svjetski dan turizma, kojeg ove godine obilježavamo na temu  „Turizam i održiva energija: jačanje održivog razvoja“.

Ova je tema ujedno i smjernica razvoja hrvatskog turizma, koji će se ubuduće još snažnije temeljiti na principima održivosti i na taj način jačati svoju konkurentnost na međunarodnom tržištu, što je naš ključni cilj i u narednim godinama. No, svoju će poziciju na tržištu i nastavak pozitivnog trenda Hrvatska idućih godina nastaviti jačati i kroz niz razvojnih i tržišnih mjera.

Pritom važnu ulogu imaju održiv i odgovoran razvoj turizma te zaštita okoliša i prirodnih resursa kojima raspolažemo. Upravo su ljepota i očuvanost prirode među glavnim motivima dolaska naših turista te aduti po kojima je Hrvatska nadaleko prepoznata. Glavnu ulogu u njihovoj zaštiti te u učinkovitijem korištenju obnovljivih izvora energije imaju podjednako i javni i privatni sektor, i destinacije i tvrtke koje u njima djeluju. Stoga će ih Ministarstvo, zajedno s ostalim partnerima, još snažnije poticati na održivu upotrebu energije. To jasno opredjeljenje bit će zacrtano i u Glavnom planu i Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, dokumentu koji će definirati smjer razvoja našeg turizma u narednim godinama, a koji će biti predstavljen sljedećeg mjeseca.

Svjesni činjenice da je turizam, kao jedna od najvećih gospodarskih grana u svijetu, ujedno i kvalitetno pozicioniran sektor za promociju održivog razvoja i inicijativa vezanih uz održivu energiju, Ministarstvo turizma je ove godine pokrenulo i portal za održivi turizam. Želja nam je bila kroz taj projekt utjecati na razvoj svijesti  o potrebi održivog i odgovornog djelovanja na svim razinama – od individualne i lokalne do nacionalne i međunarodne. Također, cilj nam je bio i pomoći u daljnjem razvoju novih, tzv. zelenih turističkih proizvoda koji svoje mjesto nalaze kako na domaćem, tako i na međunarodnom turističkom tržištu.

Osim na kreiranje inovativnih turističkih projekata i proizvoda, inicijative održivog razvoja utječu i na otvaranje gospodarskih mogućnosti poput novih radnih mjesta bilo u turističkom ili drugim sektorima, što je od velike važnosti, pogotovo u ovim zahtjevnim gospodarskim vremenima.

Osvijestiti i potaknuti na održivo korištenje energije naša je zajednička zadaća jer samo uz odgovoran, održiv i kvalitetan pristup razvoju turizma možemo računati na podizanje konkurentnosti i bolje pozicioniranje naše zemlje na međunarodnoj turističkoj sceni.

Veljko Ostojić,
ministar turizma



Pisane vijesti