Poruka ministra turizma na kraju turistički uspješne 2012. godine

Slika /arhiva/bd_minist_turizma.jpg

Na kraju ove izuzetno uspješne turističke 2012. godine, želim iskreno zahvaliti svim turističkim djelatnicima koji su pridonijeli realizaciji postignutih rezultata. Odmah na početku mandata, Sabor je usvojio izmjenu Zakona o PDV-u, koja turističkom sektoru od 1. siječnja 2013. donosi diferenciranu stopu PDV-a, i to je bio jasan znak Vlade da će nastojati graditi drugačiji odnos prema turizmu.

Osim nižeg PDV-a, realizirali smo izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, izmjenama Uredbe o osnivanju i pravu građenja na nekretninama u državnom vlasništvu produžili pravo građenja s 50 na 99 godina, a radimo i na izmjenama i dopunama nekoliko drugih zakona koji će omogućiti jednostavniju i snažniju aktivnost u sektoru.

Pripremili smo Katalog investicija s detaljnim podacima o 13 turističkih društava u većinskom državnom vlasništvu, a završavamo i izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, dokumenta koji će definirati smjer razvoja turizma te biti osnova za povlačenje sredstava iz fondova EU. Kako bismo ojačali investicijsku privlačnost sektora, u suradnji s HBOR-om kreirali smo programe povoljnijeg financiranja niza turističkih projekata i inicijativa, a za iduću godinu u suradnji s HBOR-om, HAMAG-om i Ministarstvom poduzetništva i obrta, pripremamo poseban program za male i srednje poduzetnike, koji će pridonijeti povećanju investicija u sektoru.

Ove smo godine uveli dosta promjena i u promociju hrvatskog turizma, pa je tako naglasak stavljen na viralni marketing i suradnju s blogerima, dok je istovremeno smanjen budžet za off line oglašavanje, brošure i nastupe na sajmovima. Također, s ciljem unapređenja ponude destinacija, osnovali smo DMO Vijeće za kontinentalnu Hrvatsku, a u planu je i DMO Vijeće za priobalni dio. Uz ostvarene ukupne rezultate turističkog prometa, jasan znak uspješnosti svih mjera i promjena koje smo uveli u turizam, jest brojka od 1,7 milijuna noćenja više nego lani u periodu pred i posezone, jer je time jedan od glavnih ciljeva – produženje turističke sezone – za ovu godinu ostvaren.

Turistička 2013. biti će istovremeno izazovna i vrlo važna godina za Hrvatsku i hrvatski turizam. Prvog dana nove godine, na snagu stupa mjera koju je cijeli sektor čekao dugi niz godina. Riječ je o PDV-u od 10 posto na gotovo sve usluge u turizmu, koja će na pozitivan način obilježiti hrvatski turizam u godinama koje su pred nama.

U srpnju Hrvatsku očekuje ulazak u Europsku uniju, koji će otvoriti brojna vrata i mogućnosti, posebice što se tiče financija i investiranja u turistički sektor. Hrvatska će postati dio velike europske obitelji, pa će prepoznatljivost same zemlje i hrvatskog turističkog proizvoda još više doći do izražaja u cijelome svijetu.

Prioriteti za 2013. godinu svakako su nam konačno rješavanje pitanja turističkog zemljišta kroz izmjenu Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, kao i ostalih zakona u nadležnosti Ministarstva turizma.

Također, za iduću godinu u planu je usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma u Saboru, restrukturiranje i daljnja profesionalizacija sustava turističkih zajednica, pojačano provođenje edukacije te završetak privatizacije turističkih tvrtki, a sve s ciljem da Hrvatska globalno postane jedna od konkurentnijih turističkih zemalja.

Osim produljenja sezone, što će nam i dalje biti imperativ kod provođenja turističke politike, jedan od ključnih ciljeva biti će nam daljnji razvoj turizma na kontinentu. Naime, Hrvatsku vidim kao sinergiju obale i kontinenta, pa vjerujem kako ćemo iduće godine dodatno ojačati konkurentnost turizma u cijeloj zemlji te nadići percepciju destinacije koja ima „samo“ sunce i more jer smo puno više od toga.

U ime Ministarstva turizma te u svoje ime, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ove turističke godine. Zahvaljujući iznimno dobroj suradnji i kvalitetno odrađenim priprema, postigli smo odlične rezultate turističkog prometa. Zahvaljujem svakom turističkom djelatniku koji je pridonio ovogodišnjem uspjehu! Volio bih da se entuzijazam s kojim radite svoj posao prenese na 2013., te na sve nadolazeće godine jer su ljubazni domaćini jedan od ključnih uspjeha u turizmu. Vjerujem kako će Hrvatska zaista postati nezaobilazno odredište svjetskih putnika, zemlja doživljaja i emocija u koju se turisti rado vraćaju.

Vaš ministar turizma, Veljko Ostojić



Pisane vijesti