Poruka ministra turizma Darka Lorencina

Slika /arhiva/DHT010--w.jpg

Ova turistička godina, odnosno njezin dosadašnji dio bio je vrlo neizvjestan i prevrtljiv, no pred njezin sami kraj možemo reći i da je bila vrlo uspješna, s do sada najboljim pokazateljima turističkog prometa, prihodima od turizma te novozaposlenima u turističkom sektoru.

Također, bila je to za sve nas godina promjena, u kojoj smo ušli u Europsku uniju u špici sezone. Bilo je tu i mnogo izazova, ali u konačnici to je značilo dodatno otvaranje granica prema našim najvažnijim emitivnim tržištima u Europskoj uniji.

Ove su godine Vlada RH i Hrvatski sabor usvojili Strategiju razvoja turizma, a na predstojećim Danima hrvatskog turizma predstavit ćemo i smjernice Strateškog marketinškog plana za razdoblje 2014.-2020.

Ova dva dokumenta naš su putokaz kako razvijati i upravljati turističkom budućnošću Hrvatske. Naš je cilj jasan, do 2020. godine postati jedna od 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta, a sve uz pomoć novih investicija koje će stvoriti nova radna mjesta te generirati dodatnu potrošnju. Kako bismo išli naprijed, moramo stvoriti nove motive dolaska gostiju, nove sadržaje koji će privući one turiste koji do sada nisu dolazili u Hrvatsku. Moramo postati puno više od destinacije sunca i mora, za što nam se posebne prilike otvaraju kao novoj zvijezdi na zastavi Europske unije.

Širenje tržišta, otvaranje granica s Europom te povlačenje svježeg kapitala – sve to moramo iskoristiti najbolje što znamo. Osim toga, sada u punoj mjeri možemo koristiti prednosti korištenja sredstava iz fondova EU, prije svega za financiranje turističke infrastrukture, razvoj ljudskih potencijala te investicija u sektor malog i srednjeg poduzetništva.

Promjene koje uvodimo imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma. Kreiranjem novih sadržaja, usluga, novih motiva dolazaka te posebnih oblika turizma, učinit ćemo upravo to. No, za to nam treba sva vaša inovativnost i kreativnost.

Koristim ovu priliku još jednom čestitati svim turističkim djelatnicima na strpljenju i trudu koje su uložili u realizaciju ove turističke godine. Svatko od nas, kao turistički djelatnik, ima doticaj s gostom te moramo učiniti sve kako bi se u našoj domovini oni osjećali dobrodošlima. Lijepa priroda, bogato kulturno nasljeđe odličan su temelj za to, ali uz osmijeh i tople riječi, Hrvatska postaje sasvim druga priča.

Vjerujem kako ćemo i na ovim Danima hrvatskog turizma konstruktivnim dijalogom, izmjenom informacija i ideja stvoriti temelj još bolje suradnje za sljedeću godinu, jer jedino sinergijom privatnog i javnog sektora možemo kvalitetno upravljati investicijama, edukacijom, implementacijom strateških dokumenata te općenito razvojem turističkih djelatnosti.

Vidimo se u Zadru.

Ministar turizma
Darko Lorencin
 



Pisane vijesti