Porasti turističkog prometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Slika /arhiva/ST_zup_TZ_w.JPG

Splitsko-dalmatinsku županija u prvih je četiri mjeseca ove godine posjetilo 125.808 turista koji su ostvarili 371.121 noćenje, što je porast turističkih dolazaka za 4 posto, a noćenja za 5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci splitsko-dalmatinske Turističke zajednice.

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella ističe kako se posebno veliki rast bilježi nakon dužeg razdoblja u segmentu domaćih gostiju kojih je stiglo 11 posto više i imali su 28 posto više noćenja.

"Četrdest posto svih gostiju koji su u prva četiri mjeseca stigli u županiju odmarala se u Splitu, a u općini Baška Voda je u tom razdoblju zabilježen rast noćenja od čak 21 posto. Najbrojniji gosti na području županije u protekla četiri mjeseca su bili Koreanci i Nijemci, slijede Japanci, Francuzi, Slovenci i gosti iz SAD-a", naveo je Stella.

Podaci županijske Turističke zajednice pokazuju da su porasti u prva četiri mjeseca ostvareni prvenstveno zahvaljujući visokim povećanjima prometa iz prvog tromjesečja ove godine, dok su u travnju pokazatelji turističkog prometa bili nešto slabiji nego u istom mjesecu lani.

Najavio je i da će u skladu sa programom rada, a u suradnji s predstavništvima HTZ-a u inozemstvu i turističkim zajednicama na području Dalmacije, sredinom svibnja i početkom lipnja prirediti prezentacije turističke ponude na najfrekventnijim lokacijama u Pragu, Bratislavi i Budimpešti. Uz info štand i podjelu promotivnog materijala nastupit će klape i barmeni koji će pripremati koktele s hrvatskim pićima i posluživati ih posjetiteljima štanda. Srednja Dalmacija nedavno je predstavljena u Kopenhagenu i Stockholmu.

Novost je i otvorenje info pulta županijske Turističke zajednice u Zračnoj luci u Resniku kroz koju će ove godine proći više od dva milijuna putnika i tako se odmah upoznati s turističkom ponudom srednje Dalmacije. Raspored plovidbe trajekata, vožnje vlakova, autobusa, rada dežurnih službi, ali i mnoge druge korisne informacije gosti koji dolaze u Zračnu luku Split dobit će od djelatnika welcome deska, najavio je Stella.

Od drugih događanja najavljen je festival ulične spize "Gourmet Split 2015", smotra folklora u Supetru na Braču, Makarski festival stripa, Vinski podrum "Slobodne Dalmacije", utrka "Cetina Adventure" i 16. fešta od boba u Kaštelima.

(Hina) 



Pisane vijesti