Podravina: prva „Virovska prkačijada“

Slika /arhiva/virje_prkaci.JPG

Podravina je dobila novi gastro turistički, ili bolje rečeno slastičarski događaj. Riječ je „Virovskoj prkačijadi“ koja će se održati u Virju, 13. i 14. svibnja ove godine. Bit će to jedna od najvećih smotri domaćih „prkača“ (mali, izvorni i tradicionalni kolači) u posljednjih nekoliko godina, a osim edukativnih sadržaja, „Prkačijada“ ima i natjecateljski karakter. U sklopu programa održat će se „Mala prkačijada“, natjecanje učenika osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije u spravljanju ovih tradicionalnih kolača, a u drugom dijelu natjecanje seniorki u spravljanju prkača.

Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata, ističe Mirko Perok, načelnik općine Virje. Poznato je da se Virje kao i cijelo područje srednje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja „prkača“ za razne prigode te će se kroz „Prkačijadu“ očuvati gastronomska baština šireg područja. 

Organizator je na manifestaciju pozvao slastičare iz Rusije, Češke, Moldavije i Slovenije. Iz Češke dolaze vrsni slastičari Daniela i Karel Schachl, iz Moldavije Marie Ursul, specijalistica za slastice, iz Slovenije, Alma Rekić, članica Kulinarične zveze Slovenije, najpoznatija slovenska slastičarka, iz Rusije Kumsiyat Mirzaeva, direktorica Fakulteta za gastronomiju Rusije i Nikolaj Baratov, potpredsjednik Ruske kulinarske federacije. 

Uz inozemne goste pozvali smo i slastičare, članove Saveza slastičara Hrvatske koji djeluje pri Hrvatskom kuharskom savezu te će nam gostovati Dragica Lukin jedna od najboljih slastičarki u ovoj regiji, rekao je Dražen Đurišević, predsjednik stručno-organizacijskog povjerenstva.

Prkači, prkačeci, drobni prkači, prkanci, prvkeci, sitni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina, papra, cimeta, klinčeca, ruma, pojašnjava priču o prkačima Nada Matijaško, voditeljica „Podravkinog“ Muzeja prehrane.



Najave