Podjelom nagrada završio peti međunarodni festival gastronomije 'Biser mora'

Slika /arhiva/100411-bmora4.jpg

Međunarodni festival gastronomije "Biser mora", održan od 8. do 11. travnja 2010. godine u Supetru na Braču, uz sudjelovanje 220 kuhara iz 14 zemalja, u petoj je godini održavanja najmasovniji do sada.



Prvi dan kulinarskog festivala počeo je rano ujutro ekipnim natjecanjem kuhara srednjih kuharskih škola. Ukupno je 16 srednjih kuharskih škola sudjelovalo u natjecanju, a 15 međunarodnih sudaca/članova stručnog ocjenjivačkog žirija odlučivalo je o tome koje jelo i koji kuhari su najbolji u pripremanju jela po zadanoj temi: tunjevina; piletina; bijela i crna čokolada i svježi kravlji sir. Pobjednici su podijeljeni u tri kategorije, te su u kategoriji A, prvo i drugo mjesto zauzele škole: Turističko ugostiteljska škola Split i Višja strokovna šola za gostinjstvo in turizem Bled; u kategoriji B, prvo i drugo mjesto podijelile su škole: Srednja stručna škola 'Sergije Stanić' Podgorica i Zavod za školovanje i rehabilitaciju lica s poremećajem sluha i govora, te u kategoriji C škole: Srednja stručna škola 'Sergije Stanić' Podgorica, prvo mjesto i Višja strokovna šola za gostinstvo i turizem Bled, drugo mjesto.



U poslijepodnevnim satima održana je enološka radionica u organizaciji tvrtke MAM-VIN i revije 'SVIJET U ČAŠI' uz prezentaciju istarskih vina-malvazija i sorte plavac mali i sireva tvrtke DUKAT, a sve pod voditeljskom palicom iskusnog someliera Sandi Paris. Nakon toga uslijedilo je svečano otvorenje 'Bisera mora', kojemu je prisustvovao župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, koji je izrazio zadovoljstvo zbog postignute suradnje, ali i najavio buduću potporu Županije ovakvim događajima. Prisutnima se obratio Miro Bogdanović, predsjednik SKMER-a i idejni začetnik 'Bisera mora', te Marion Dužić, vlasnik Supetrus hotela i sponzor manifestacije, a zatim i gradonačelnik Supetra Dinko Hržić.



Nakon natjecanja kuhara/juniora iz srednjih škola, sljedeći dan je počeo natjecanjem kuhara seniora u pet kategorija: 1. Nacionalna kuhinja; 2. Jelo od piletina; 3. Tjestenina; 4. Jelo od ribe; 5. Čokolada. Kuhari u kategoriji Nacionalna kuhinja su bili podijeljeni u pet ekipa: iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore po jedna i dvije iz Makedonije. Kuhar Georgij Diakov iz Bugarske natjecao se u kategoriji Čokolada, a više od 80 kuhara iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Turske natjecali su se u pojedinačnoj kategoriji s temama: 1. Jelo od piletine; 2. Tjestenina; 3. Jelo od ribe. Također, održan je i okrugli stol o temi: 'Utjecaj lokalne gastronomije na hrvatsku turističku ponudu', koji su vodili Robert Ripli i Ružica Mikačić.



Nakon toga, počeo je 'Baranjski stol' - degustacija baranjskih specijaliteta malih proizvođača, a na jelovniku je bio baranjski pileći paprikaš, koji se tradicionalno pripremao za vjenčanja. Uz to je održana degustacija vina obiltelji Sabo: graševina, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon. U okviru enološke radionice tvrtke MAM-VIN i revije 'Svijet u čaši', predstavljene su graševine, njih 10 od vinara: Zdjelarević; Belje; Badel 1862; Kutjevo; Krauthaker; Mihalj; Lukačević. Sve je pratila tvrtka DUKAT i predstavila 4 svoja sira: Camembert, Emmental, Roquefort i Brie. U cijelu priču o najboljim vinima i sirevima izvrsno se uklopilo i predavanje: 'Posebnosti i izuzetne vrijednosti dalmatinskih maslinovih ulja', koje je vodila Sandra Petričević.



Završni dio ove večeri bio je rezerviran za 'Večer makedonske kuhinje' - MAKEDONSKI ŠEFOVI KUHAJU. Sedam makedonskih kuhara pripremilo je pregršt tradicionalnih i raznolikih jela zanimljivih naziva i još zanimljivijih okusa. Tako se na jelovniku moglo naći: gravče-tavče (fažol), pindžur (ajvar), svinjsko i janjeće pečenje, riba-ohridska pastrva, jegulja, janjeće tripice, pastrmajlija (sjeckano meso u tijestu), čvarci, pita sa sirom i mesom i ponešto makedonskih slastica kao baklava i kadaif, uz izbor makedonskih vina uz svako jelo. U poslijepodnevnim satima u Supetar su stigli i Zlatko Gall i Rene Bakalović i pridružili se večeri makedonske kuhinje.



Treći dan 'Bisera mora' započeo je kategorijskim natjecanjem kuhara seniora. Kategorije su: 1. Vegetarijansko jelo; 2. Restoranski desert; 3. Hladne plate „More“; 4. Hladne plate “Kopno“. Na Supetarskoj rivi okupili su se kuhari u natjecateljskoj ulozi, ali ovaj put kao alkari. Sagway kao službeno vozilo 'Bisera mora' omogućilo je svim prijavljenim kuharima da se okušaju kao alkari. Uz kratku obuku, svi kuhari su neustrašivo stali na svoj Sagway i s kopljem u ruci gađali alku. Neki su bili uspješni, a neki su gađali „u ništa“ ali svi su bili dobro raspoloženi. Uz veselu supetarsku publiku, koja je natjecanje pratila navijanjem i pljeskanjem, pobijedio je kuhar iz Crne Gore.



Na supetarskoj rivi pripremljena je velika teča od 1000 porcija pod nazivom „Proljeće je, a u meni nemir“. Kuhari koji su se primili posla, Stefan Lupino je fotografirao "gole kuhare" kraj velike teče, a Šime Strikoman „posložio“ sve koji su se našli na rivi i tako je nastala milenijska fotografija „Tisuću bijelih kapa“.



U kasnim večernjim satima objavljeni su dobitnici u prije navedenim kategorijama. Vegetarijansko jelo: Ozgur Akarsu, Mariyan Kostov, Frane Šerka, Yonko Diakov, Ljupco Petrevski, Goran Staničić, dobili su broncu, a Stevce Stevanovski je dobio srebro. Za restaurantski desert, Sercan Ozkaya, Mariyan Kostov, Predrag Tosić, Vladimir Vojinović, dobili su broncu, a Nermin Hodžić, Dean Muguša, Aleksandra Božović, Predrag Galjevski, Zikoski Damjan, osvojili su srebro, dok su Frane Šerka, Stojan Penev, Dragana Praščević, Moreno Debartoli zaslužili zlato. Za hladnu platu, Miro Rismondo je dobio zlato.

Finalisti „Bisera mora“ 2010. godine su: Goran Staničić, Dejan Hristovski, Moreno Debartoli, Edina Šabić, Stevce Stevanoski, Frane Šerka, Nihad Mehmerđedija, Karel Matyaž, Nermin Hodžić, Branko Podmenik.



Posljednjeg dana kulinarskog festivala „Biser mora“ u Supetru, Turistička zajednica Grada Supetra za novinare, VIP goste i prijatelje, organizirala je i gastro turu - posjet najboljim restoranima sjevernog dijela Brača. Cilj ove prezentacije je predstavljanje gastronomske i kulturne ponude otoka Brača, s posebnim naglaskom na bračke gastronomske dijamante: bračku juhu od janjetine, vitalac i tortu Hrapaćušu. Osim gastronomske prezentacije, želja je TZG Supetra sudionicima gastro ture predstaviti kulturu i povijest otoka Brača i stoga je u program uvršten i posjet muzeju otoka Brača u Škripu.

Gastro tura je zamišljena kao predstavljanje bračke gastronomske ponude u 5 sljedova - predjela i domaći aperitivi na seoskom - obiteljskom domaćinstvu „Ranjak“ iznad Supetra, bračka janjeća juha, juha od pomidora s varenikom i vitalac u konobi „Kopačina“ u Donjem Humcu, lagana marenda koju priprema Agrobrač d.o.o. u predvorju Muzeja otoka Brača u Škripu, bijeli i crni rižot u konobi „Kod Tonča“ u Splitskoj, te desert u konobi „Toni“ u Dolu, koji za sudionike priprema legendarnu dolsku tortu „Hrapaćušu“, bračku rožatu i hrostule, uz neizbježni prošek, rekao je direktor TZ Supetar Ive Cvitanić. Na Gastro turi bilo je oko 140 novinara, kuhara i gostiju 'Bisera mora'. Cijela prezentacija je trajala oko 4 sata, a ni loše vrijeme nije moglo pokvariti izvanrednu spizu i dobro raspoloženje sudionika.

Dok su novinari i gosti išli na gastro turu, 10 kuhara finalista natjecalo se za Kup 'Bisera mora'. Za razliku od prethodnih dana, nije bilo 'zadane teme', već su kuhari dobili tvz. 'Black Box' odnosno zatvorenu kutiju s namirnicama, kojoj nisu znali sadržaj i po vlastitoj volji od toga pripremali: predjelo, glavno jelo i desert i sve to u zadanom vremenu.

Zlato je osvojila: Edina Šabić (SLO); srebro: Karel Matyjaž (CZ), a broncu su osvojili: Branko Podmenik (SLO) i Frane Šerka (HR).


Pisane vijesti