Podijeljeno 59 ugovora o stipendiranju učenika i studenata za zanimanja u turizmu

Slika /arhiva/081124-dbk2.jpg

Državni tajnik Ivo Mujo, u nazočnosti gradonačelnice Dubrovnika Dubravke Šuice i županice Mire Buconić, podijelio je ugovore o stipendiranju 59 učenika i studenata u sklopu Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, uz sudjelovanje predstavnika hotelskih kuća iz Dubrovnika, Mlina i Cavtata, partnera u stipendiranju, te dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole i Sveučilišta u Dubrovniku.
Za Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu Ministarstvo turizma ove je godine namijenilo 5 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava, 4 milijuna kuna, uplaćen Županijama, a riječ je o ukupno njih 14, za opremanje kabineta.
Na razini cijele Hrvatske potpisani su Sporazumi s predstavnicima 38 gospodarskih subjekata i 7 županijskih obrtničkih komora.

Državni tajnik Ivo Mujo, u nazočnosti županice Mire Buconić, podijelio je ugovore o stipendiranju 59 učenika i studenata u sklopu Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, uz sudjelovanje predstavnika hotelskih kuća iz Dubrovnika, Mlina i Cavtata, partnera u stipendiranju, te dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole i Sveučilišta u Dubrovniku. Svečanosti su nazočili: Niko Koncul, predsjednik uprave hotelskog kompleksa Babin kuk, prof. dr. Vesna Vrtiprah, dekanica Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu, Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole i Dasen Jasprica, pročelnik odjela Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku.

foto: Željko Tutnjević

Za Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu Ministarstvo turizma ove je godine namijenilo 5 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava, 4 milijuna kuna, uplaćen Županijama, a riječ je o ukupno njih 14, za opremanje kabineta.

Osim toga, Ministarstvo turizma je, nakon provedenog natječaja, u rujnu potpisalo sporazume o suradnji s partnerima na realizaciji Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu. Na razini cijele Hrvatske potpisani su Sporazumi s predstavnicima 38 gospodarskih subjekata i 7 županijskih obrtničkih komora.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ministarstvo turizma zajedno je s partnerima izabralo 59 učenika s kojima je potpisalo ugovor o stipendiranju. Učenicima se dodjeljuju stipendije u iznosu od 1000 kn, a studentima 1600 kn mjesečno na način da 50% iznosa sufinancira Ministarstvo turizma a 50% gospodarska tvrtka, odnosno hotelska kuća. Poslodavci su se obvezali zaposliti učenike na vrijeme koliko je trajala stipendija.

S područja ove Županije u program Ministarstva su se uključili hoteli Dubrovnik Babin Kuk, Excelsior, Kompas, Dubrovnik Palace, Maestral, Lero, Importane Resort, Grand Villa Argentina, Belevue; te iz Mlina Hoteli Plat i Hoteli Croatia Cavtat.

foto: Željko Tutnjević

Ukupno, na razini Hrvatske, Program počinje s 318 stipendija, što je manje od očekivanog plana o 500 stipendija. Smanjena brojka svakako je pokazatelj i smanjenoga interesa za ugostiteljska i turistička zanimanja. Ministarstvo turizma upravo stoga je i pokrenulo navedeni Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu koji se sastoji od pet elemenata: opremanja i uređenja školskih kabineta, stipendiranja učenika, specijalizacije i usavršavanja kadrova – cjeloživotno obrazovanje; stipendiranja top-managera te popularizacije turističkih zanimanja.

Obrazovanje kadrova u turizmu jedan je od temeljnih zadataka Ministarstva turizma u narednom razdoblju, što je naglašeno i programom hrvatske Vlade i to je program na kojemu resorno Ministarstvo neće štedjeti sredstva.

foto: Željko Tutnjević

Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu ima za cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.

Potpore kroz ovaj program potaknut će kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, unaprijediti suradnju poslodavaca i obrazovnog sustava, te, uz pozitivne efekte u zapošljavanju, podići ukupnu kvalitetu kadrova u ugostiteljstvu i turizmu i time poboljšati ukupnu razinu usluga u ovom području.



Pisane vijesti