Počinju Dani hrvatskog turizma u pet slavonskih županija

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/DHT2018_novo.jpg

Studijskim obilaskom turističkih atrakcija Virovitice te mjesta oko Slavonskog Broda, danas počinje ovogodišnji skup turističkih djelatnika "Dani hrvatskog turizma (DHT)", koji se do 5. listopada održava u pet slavonskih županija, što je prvi puta da se "Dani" održavaju u kontinentalnom dijelu zemlje.

Organizatori DHT-a - Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednice (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK), očekuju oko 1500 sudionika na manifestaciji koja će, za razliku od prijašnjih godina, biti smješteni ne samo u hotelima nego i na seoskim domaćinstvima, obiteljskom smještaju, malim obiteljskim hotelima i drugim turističkih objektima.

Uz turističke profesionalce iz cijele Hrvatske, među sudionicima DHT-a očekuju se i gosti iz inozemstva te predstavnici brojnih drugih s turizmom povezanih sektora, kao i iz Vlade, županija, gradova i općina.

Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo da se odabirom Slavonije, Baranje i Srijema za održavanje ovogodišnjih DHT-a želi dodatno istaknuli turistička važnost te hrvatske najistočnije kontinentalne regije te dati priliku domaćinima da raznovrsne turističke proizvode predstave dionicima turističkog sektora iz cijele Hrvatske.

"Vjerujem da će kroz bogat program svi sudionici DHT-a upoznati najbolje od turističke ponude u svih pet slavonskih županija, a bit će to i prilika za davanje priznanja turističkim djelatnicima, tvrtkama i organizacijama koji su se posebno istaknuli radom i pridonijeli globalnom uspjehu hrvatskog turizma ove godine", poručio je ministar Cappelli.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je pak da su Slavonija i hrvatska kontinentalna ponuda veliki potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, što je i cilj HTZ-ovih brojnih promotivnih aktivnosti.

"Želimo Hrvatsku pozicionirati kao atraktivnu cjelogodišnju turističku destinaciju s bogatom i raznolikom ponudom. S te strane, Slavonija i drugi krajevi kontinentalne Hrvatske dolaze i više do izražaja, a važni porasti turističkog prometa na kontinentu ove godine dokazuju i da je riječ o sve traženijem dijelu Hrvatske s izuzetnim potencijalima daljnjeg rasta i razvoja", smatra Staničić.

Po ocjeni predsjednika HGK Luke Burilovića slavonske županije imaju puno za ponuditi turistima, kao spoj bogate kulturne-povijesne baštine, prirodnih ljepota i sve bogatije gastronomije, a smatra i da se brendiranjem destinacije može ojačati lokalna ekonomija.

"Za razvoj turizma u tim krajevima potrebno je i jačanje poljoprivredne proizvodnje, kao i porast potražnje za domaćim proizvodima, što može pridonijeti i poboljšanju demografskih trendova, a temelj takvog uspjeha su ljudi, koje treba i nagraditi za dobar posao", ocijenio je Burilović.

Bogati trodnevni program DHT-a u pet slavonskih županija 

Razne programe povodom DHT-a priređuju svih pet slavonskih županija - Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska u suradnji lokalnih vlasti, turističkih zajednica i predstavnika privatnog sektora, od poduzetnika do OPG-ova, u kojima će organizirati vođene degustacije, kušaonice i razne promocije.

Nakon početnog obilaska destinacija oko Virovitice i Slavonskog Broda, prvog dana DHT-a, 2. listopada u večernjim satima predviđeno je i svečano otvorenje tih Dana u Vukovaru, u dvorcu Eltz, dok su drugi dan, 3. listopada, u planu studijski obilasci Požege i Kutjeva, Parka prirode Papuk i Park šume Jankovac te u večernjim satima program u Vinkovcima, kraj kojih će u selu Kunjevci na svečanosti biti dodijeljen i prvi krug godišnjih turističkih nagrada.

Trećeg dana DHT-a, 4. listopada, sve će se održavati u Osijeku, uključujući tradicionalni Hrvatski turistički forum HGK-a i susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade u osječkoj Tvrđi, a navečer će biti dodijeljene i glavne turističke nagrade za 2019. pojedincima, destinacijama, tvrtkama i drugima.

U Osijeku će se sve dane održavati i projekt "HeadOnEast Slavonija", u sklopu kojeg promoviraju brojne sadržaje za zabavu i užitak u tom dijelu zemlje, dok će se najbolje od Srijema i Slavonije, uključujući plovidbu Dunavom i Bosutom, vožnju fijakerima, promatranje ptica, besplatne obilaske muzeja, gurmanske rute i drugo u sklopu projekta "ŠOR(t)cut do najbolje zabave u Slavoniji" sudionicima svih dana DHT-a nuditi u Vukovaru, Iloku, Vinkovcima, Županji i u drugim mjestima. (Hina)

Pisane vijesti