Počeo međunarodni festival čipke

Slika /arhiva/100916-fest-cipka.jpg

U Lepoglavi je večeras otvoren 14. po redu Međunarodni festival čipke koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom UNESCO-ova ureda za Hrvatsku, a festival je jedna od devet manifestacija kojom se obilježava UNESCO-ova godina približavanja kultura u Hrvatskoj.



Pokrovitelj 14. Međunarodnog festivala čipke je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ribolova i ruralnog turizma kao i Varaždinska županija i Grad Lepoglava.



Upis lepoglavske čipke na UNESCO-ovu listu poticaj je gospodarskom razvoju ovog kraja. Sama kandidatura kulturnih vrednota motivirana je namjerom da se kulturna baština sve više koristi kao gospodarski resurs, istaknula je prilikom otvorenja festivala izaslanica ministra kulture Blanda Matica.

Bogat program ovogodišnjeg festivala obuhvaća izložbe čipki, čipkarske radionice te predavanja o čipkarstvu gostujućih europskih zemalja. Uz već standardne predstavnike čipkarstva iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Estonije po prvi puta u Lepoglavi će se naći i čipkarice iz Španjolske. Posjetiteljima će se također predstaviti hrvatski čipkarski centri Pag, Hvar, Sveta Marija i Lepoglava te čipkarice iz Splita koje pri Slovenskom kulturnom društvu "Triglav" izrađuju idrijsku čipku.

Na festivalu će dio svoje bogate zbirke čipki predstaviti i dva zagrebačka muzeja: Muzej za umjetnosti i obrt i Etnografski muzej. Održat će se i nekoliko koncerata ozbiljne glazbe, a ovogodišnji Festival iskoristit će se i za obilježavanje 310. godine rođenja najpoznatijeg baroknog slikara Ivana Rangera. (Hina)


Pisane vijesti