Počeli Dani hrvatskog turizma

Slika /arhiva/141016_dht-000.jpg

Jutros su u Opatiji počeli Dani hrvatskog turizma, najveći godišnji skup turističkih djelatnika, kojega je otvorio Darko Lorencin, ministar turizma, a na otvorenju su brojne okupljene pozdravili i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Uz spomenute, na otvorenju su među brojnim domaćim i stranim uzvanicima prisustvovali i predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. „Drago mi je da smo se okupili u tako velikom broju na ovoj najvažnijoj godišnjoj turističkoj manifestaciji u Hrvatskoj, za koju smo se doista potrudili da bude stručno utemeljena, zanimljiva, korisna i u skladu s turističkim trendovima. Naglasak skupa je na ostvarenjima ove turističke sezone, ali i na onome što želimo i kako vidimo turistički razvoj naše zemlje. Osim u razmjeni znanja i iskustva, Dani hrvatskog turizma imaju važnu ulogu u jačanju suradnje privatnog i javnog sektora, jer za realizaciju Strategije razvoja hrvatskog turizma trebamo raditi i surađivati na svim razinama. Ključna riječ ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma je upravljanje destinacijom. Riječ je o najkompleksnijem izazovu na kojem želimo artikulirati turističku politiku. Iako se destinacijski menadžment već primjenjuje, želimo ga formalizirati te putem zakona i propisa omogućiti njegovo nesmetano odvijanje, kako bi u konačnici svi postigli zajednički cijlj - povećanje konkurentnost turizma naše zemlje“, zaključio je ministar Lorencin te zaželio svim sudionicima uspješan rad na skupu.

Jutros su u Opatiji počeli Dani hrvatskog turizma, najveći godišnji skup turističkih djelatnika, kojega je otvorio Darko Lorencin, ministar turizma, a na otvorenju su brojne okupljene pozdravili i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Uz spomenute, na otvorenju su među brojnim domaćim i stranim uzvanicima prisustvovali i predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

„Drago mi je da smo se okupili u tako velikom broju na ovoj najvažnijoj godišnjoj turističkoj manifestaciji u Hrvatskoj, za koju smo se doista potrudili da bude stručno utemeljena, zanimljiva, korisna i u skladu s turističkim trendovima. Naglasak skupa je na ostvarenjima ove turističke sezone, ali i na onome što želimo i kako vidimo turistički razvoj naše zemlje. Osim u razmjeni znanja i iskustva, Dani hrvatskog turizma imaju važnu ulogu u jačanju suradnje privatnog i javnog sektora, jer za realizaciju Strategije razvoja hrvatskog turizma trebamo raditi i surađivati na svim razinama. Ključna riječ ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma je upravljanje destinacijom. Riječ je o najkompleksnijem izazovu na kojem želimo artikulirati turističku politiku. Iako se destinacijski menadžment već primjenjuje, želimo ga formalizirati te putem zakona i propisa omogućiti njegovo nesmetano odvijanje, kako bi u konačnici svi postigli zajednički cijlj - povećanje konkurentnost turizma naše zemlje“, zaključio je ministar Lorencin te zaželio svim sudionicima uspješan rad na skupu.

Poslije svečanosti otvorenja, održan je prvi okrugli stol „Upravljanje turističkom destinacijom“. Sudionici okruglog stola bili su Esencan Terzibasoglu iz UNWTO-a, predstavnik Failte Irelanda Aidan Pender te Damir Medved iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, dok je u ulozi moderatora bila Blanka Belošević iz Ministarstva turizma. U svojem izlaganju Esencan Terzibasoglu istaknula je da je turizam jedan od najjačih sektora na svijetu te UNWTO puno radi na njegovu promoviranju, jer je, kako je rekla, vrlo važan sektor za Vlade i ključan izvor rasta. Napomenula je kako u kreiranju kvalitetnog brenda i održivom upravljanju turističkim razvojem vrlo važnu ulogu ima destinacijski menadžment.

Turističke trendove Irske i destinacijski razvoj ove zemlje predstavio je Aidan Pender iz Failte Irelanda, naglasivši kako se turizam često i pogrešno shvaća kao industrija hotela, restorana i barova. Baš naprtiv, smatra on, ta su tri segmenta samo popratni zahtjevi modernih turista koji turizam ipak gledaju kroz specifične proizvode poput sportskog, kulturnog ili medicinskog koji su ujedno i glavni motivi dolaska u određenu destinaciju. Ključ je uspjeha, zaključio je Pender, jaka suradnja javnog i privatnog sektora te kvalitetna analiza ciljanog tržišta.

O tehnologiji u turizmu govorio je Damir Medved koji je naglasio kako Hrvatska može ostvariti cilj Strategije razvoja turizma prema kojem do 2020. godine treba biti među 20 najkonkurentnijih turističkih zemalja. Dodao je da Hrvatska također može biti top destinacija na Sredozemlju kada govorimo o tehnologijama koje su važan segment cjelokupnog turističkog sektora.

U nastavku, predstavljen je završni marketinški plan turizma Hrvatske 2014.-2020., te program „Hrvatska 365“.



Pisane vijesti