Počela sezona kruzera - očekuje ih se 235

Slika /arhiva/Costa_Classica_ship.jpg

Sezona kruzera početkom travnja započela je i u Splitu u kojem do kraja godine očekuju oko 235 dolazaka brodova na kružnim putovanjima.

U Luku Split prošle je godini uplovilo 225 kruzera sa 189.107 putnika, dok je rekorda bila 2012. godina s 269 brodova na kružnim putovanjima s 245.451 putnikom.

Već sada za 2015. godinu ima 213 najava dolazaka kruzera, što će još narasti, pa bi slijedeće godine mogao biti postignut novi rekord, najavio je rukovoditelj Lučkog operativnog centra Lučke uprave Split kapetan Vjekoslav Grgić.

Početak ovogodišnje sezone velikih kruzera počeo je jučerašnjim uplovljavanjem u splitsku luku 250 metara dugog kruzera MSC Armonia s 1438 putnika i 800 članova posade. Dio zainteresiranih putnika bio je na izletu u Međugorju, a tijekom popodneva kruzer je napustio splitsku luku.

"To je jedan u nizu koji su najavljeni za ovogodišnju sezonu koja počinje 1. travnja, a završava krajem listopada", kazao je za Hinu kapetan Grgić.

Napominje kako nešto manji kruzeri, do 60 metara dužine, Atena i Artemis, uplovljavaju u splitsku luku s 50-ak putnika iz Amerike tijekom cijele godine, a uglavnom kreću iz Venecije te putuju na liniji Venecija-Split-Dubrovnik i natrag.

Grgić kaže kako je Split među putnicima vrlo popularan i zbog destinacija oko njega i organiziranih izleta u Trogir, Salonu, na Radmanove mlinice, Nacionalni park Krka i u svetište Međugorje.

Kruzerima, dužine od 250 do 318 metara, dolaze posjetitelji iz svih krajeva svijeta.

S obzirom da čak 59 kruzera po sezoni zbog svoje dužine i gaza treba ostati na sidru prilikom uplova u Split ovih će dana započeti gradnja vanjskih-ljetnih vezova.

"Radi se o dva velika veza koji će biti smješteni na vanjskoj strani lukobrana. Jedan vez će biti dužine od 300 metara, a drugi 280 metara. S tim ćemo vezovima riješiti brodove koji su se nalazili na sidrištu i od tamo brodicama prebacivali putnike na Gat sv. Nikole. To će se raditi u dvije faze. Prvi vez bit će gotov do 2016., a drugi do 2018. godine. Kada to završimo imat ćemo i više najava kruzera te se tako približiti Dubrovniku", zaključio je kapetan Grgić. (Hina)



Pisane vijesti