Poboljšani izgledi za svjetski turizam u 2010. - čelnik UNWTO-a

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

Izgledi za svjetski turizam "malo su bolji" no što su bili prije nekoliko mjeseci zbog ubrzanog oporavka svjetskog gospodarstva od recesije, kazao je glavni tajnik UN-ove agencije za turizam (UNWTO) Taleb Rifai.

UNWTO je u siječnju prognozirao da će broj međunarodnih turističkih dolazaka u ovoj godini porasti za tri do četiri posto, podsjetio je Rifai u utorak na međunarodnoj konferenciji o turizmu u Johannesburgu.

Prošle je godine svjetski turizam bio teško pogođen financijskom krizom, zabilježivši pad za četiri posto nakon što su ljudi zbog stanjenih kućnih budžeta i epidemije nove gripe H1N1 odlučili smanjiti putovanja, kazao je glavni tajnik UNWTO-a.

"Prognoza je sada nešto bolja nego što je bila prije nekoliko mjeseci, s obzirom na trendove u proteklim mjesecima i činjenicu da se globalno gospodarstvo oporavlja znatno brže nego što se očekivalo", pojasnio je.

"Najsnažniji oporavak i dalje se očekuje u Aziji dok će u Europi i Sjevernoj i Južnoj Americi njegov tempo biti umjereniji", rekao je Rifai, dodavši da se povratak rastu očekuje i na Bliskom Istoku i u Africi.

"Sretan sam što mogu reći da bi i Afrika, koja je zapravo prošle godine jedina u svijetu zabilježila rast, trebala nastaviti pozitivan trend, zahvaljujući dodatnom poticaju od predstojećeg Svjetskog nogometnog prvenstva", kazao je.

Južna Afrika bit će u lipnju i srpnju domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, na kojem se očekuje 450.000 inozemnih turista. (Hina/Reuters)
 

Pisane vijesti