Plava Laguna sa socijalnim partnerima potpisala aneks Kolektivnog ugovora

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/HN20190407093804.jpg

​Zbog situacije s pandemijom uzrokovanom Covidom-19 i uvedenim mjerama koje su utjecale na poslovanje društva, porečka Plava Laguna potpisala je sa socijalnim partnerima aneks Kolektivnog ugovora kojim se reguliraju izmjene u pravima radnika od 1. travnja do 30. lipnja ove godine.

Kako se navodi u subotnjem priopćenju za javnost, promjene u materijalnim pravima radnika odnose se na sve tri kategorije plaća radnika: radnike na koeficijentu, specijaliste i menadžere. Aneks ugovora potpisan je sa socijalnim partnerima - Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom turizma i usluga Hrvatske.

Pravo na plaće za sve kategorije

"Sve tri kategorije ostvarit će pravo na naknadu plaće u periodima kada ne rade, s tim da će radnici na koeficijentu dobivati 80 posto od svoje osnovne plaće, uvećane za minuli rad, ali ne manje od četiri tisuće kuna neto. Specijalisti će dobivati naknadu u visini plaće umanjene za 25 posto, dok će naknada plaće menadžmentu kada ne radi iznositi 30 posto manje od plaće", navode u Plavoj Laguni i dodaju kako će se menadžmentu plaće smanjiti i za vrijeme kada radi i to u rasponu od deset do 15 posto.

Za prve dvije kategorije ukinute su sezonske stimulacije do 30. lipnja ove godine, a zapošljavanje sezonskih radnika do daljnjega je odgođeno.

Ustvrdivši kako se kompanija morala prilagoditi trenutačnim uvjetima rada, predsjednik Uprave Dragan Pujas rekao je kako su kod uvođenja financijskih i operativnih promjena prioritet bili upravo zaposlenici Plave Lagune i njihove obitelji.

"Zahvalni smo socijalnim partnerima na otvorenoj komunikaciji i korektnoj suradnji koja traje već dugi niz godina i koja nikada nije bila upitna ni u najtežim trenucima. U ovim trenucima najvažnija je solidarnost na razini cijele kompanije, a sve s ciljem da se zadrži financijska stabilnost i očuvaju radna mjesta", istaknuo je Pujas.

Dodao je kako je plan kapitalnih ulaganja  prilagođen novonastaloj situaciji te će ranije započete investicije biti privedene kraju, a nove će do daljnjega biti odgođene.

"U ovim zahtjevnim trenucima moramo se odgovorno ponašati i prema našim poslovnim partnerima i preuzetim obvezama u svrhu nastavka normalnog poslovanja nakon prestanka ovih izvanrednih okolnosti", zaključio je Pujas. (Hina/FaH)

Ostale vijesti