Plava Laguna povećava primanja radnicima u prosjeku za 8,85 %

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181213-plava_laguna.JPG

Socijalni partneri u Plavoj Laguni dogovorili su povećanje materijalnih uvjeta za radnike za 2019. godinu. Tako će se za sve radnike Plave Lagune od 1. svibnja 2019. osnovna plaća uvećati za 2 posto, a za radnike u operacijama kroz izmjene Tarifnog priloga dodatnih 2,14 posto u prvim mjesecima nove godine. Radnici u operacijama čine 96 posto radnika u Plavoj Laguni. Nadalje, uvećava se nagrada za sve radnike za rad u sezonskim mjesecima za 3109 kuna. Naime, s plaćama za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz radnicima će se isplatiti dodatna neoporeziva nagrada za radne rezultate u ukupnom iznosu od 3848 kuna podijeljeno na četiri kalendarska mjeseca. Božićnica se, kao i do sada nastavlja isplaćivati u maksimalnom neoporezivom iznosu od 2500 kuna, a regres za godišnji odmor će ostati oporeziv, odnosno iznosit će 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora.

Osim plaće, utjecaj izmijenjenog Tarifnog priloga te povećanje nagrada dovodi do prosječnog povećanja neto primanja od 8,85 posto na godišnjoj razini. 

Osim toga, Plava Laguna je ove godine svojim zaposlenicima isplatila božićnicu te neoporezivu nagradu za radne rezultate ostvarene u 2018. godini u ukupnom iznosu od 3000 kuna (2500 + 500 kn), kao i dar djetetu do 15. godine života i poklon bon u protuvrijednosti od 600 kn.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić istakla je da su pregovori vodili u izuzetno opuštenoj i ugodnoj atmosferi te da se pregovaralo u dobroj vjeri, što je rezultat dugogodišnje suradnje i povjerenja.

Kolektivni ugovor Plave Lagune i do sada bio najbolji u ovoj djelatnosti ne samo u okruženju već i šire, s visokom razinom ugovorenih materijalnih prava radnika. Izmjene poreznih propisa kojim se omogućuje isplata dodatnih neoporezivih nagrada bio je motiv socijalnih partnera da dodatno poboljšaju materijalna prava radnika.

Plava Laguna jedna je od rijetkih kompanija koja je prepoznala značaj sezonskih radnika, pa se dodaci od po 900 do 1170 kuna isplaćuje upravo u mjesecima kada je najveći broj zaposlenih, odnosno u vrijeme kada je intenzitet rada najveći, u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, dok se u listopadu radnicima isplaćuje regres za godišnji odmor, a u prosincu božićnica u maksimalno neoporezivom iznosu od 2500 kuna, odnosno sezonskim radnicima u razmjernom djelu.

Zaposleni radnici u prosincu ostvaruju pravo i na dar u naravi od 600 kuna te dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600 kuna, što će reći da od lipnja pa do konca godine gotovo svaki mjesec svi radnici uz plaću ostvaruju i dodatne nagrade.

Pisane vijesti