Peta edukacija o programima prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte

Slika /arhiva/euedukac_300516.jpg

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su petu edukaciju u Rijeci, 30. svibnja s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Djelatnici svih razina turističkih zajednica i potencijalni projektni partneri iz Primorsko-goranske, Karlovačke i Ličko-senjske županije prisustvovali su edukaciji s ciljem stjecanja novih znanja i razmjene iskustva kako bi aktivnije sudjelovali u pripremi i provedbi projekata unutar Programa prekogranične i transnacionalne suradnje.

Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. i Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. predstavio je Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Naglasio je da se Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga za Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. očekuje krajem kolovoza 2016. godine. Odnosit će se na kapitalizacije projekata što znači da će se moći prijaviti samo oni projekti koji su već bili prijavljeni na pozive u okviru prošle financijske perspektive (2007.-2013.). Na taj će se način postići najbrža mobilizacija dionika s lokalne i regionalne razine jer je ovaj Program odobren relativno kasno u usporedbi s drugim Programima. Idući planirani poziv u okviru ovog Programa prekogranične suradnje bit će otvoren za sve potencijalne prijavitelje te se njegova objava očekuje krajem godine.

Direktorica TZ Kvarner, dr. sc. Irena Peršić Živadinov predstavila je vrlo uspješan projekt koji je sufinanciran u okviru Programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. pod nazivom 'Mala barka'. Ukupna vrijednost projekta  je 678.000 eura. Projekt je obuhvatio izradu studije 'Analiza sličnih turističkih proizvoda', monografije 'Mala barka' na nekoliko jezika, održavanje raznih manifestacija i izdavanje časopisa te su osnovani Centar izvrsnosti Mala barka i Centar promocije. Svojim proaktivnim pristupom turistima su omogućili učenje osnovnih aktivnosti ribarstva (krpanje mreža, soljenje ribe, obnova barki), što se pokazalo iznimno uspješnim te je u planu proširiti tu praksu na ostale gradove i mjesta sjevernog Jadrana. Nadalje, TZ Kvarner aktivno sudjeluje i u okviru drugih programa prekogranične i transnacionalne suradnje (Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, Mediteran, Adrion).

Nakon izlaganja primjera dobre prakse Jaša Jarec iz Agencije za regionalni razvoj predstavio je Program prekogranične suradnje IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

U posljednjem dijelu edukacije Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU predstavio je i objasnio Programe transnacionalne suradnje 2014.-2020.: AdrionDunavSredišnja Europa i Mediteran



Pisane vijesti