Pet zagrebačkih muzeja u projektu "Muzeji izvan muzeja" od 16. do 20. svibnja u Zagrebu

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180507_muzej_fah.jpg

Pet zagrebačkih muzeja udružilo je snage te će se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) od 16. do 20. svibnja u središtu Zagreba u zasebnom paviljonu predstaviti širokoj publici na nekonvencionalan način u sklopu projekta "Muzeji izvan muzeja", najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije. Manifestaciju koja muzejski postav u skraćenom i odabranom obliku prvi put donosi na ulice grada organizira Hrvatski prirodoslovni muzej, čija je ravnateljica Tatjana Vlahović na konferenciji za medije istaknula da se taj projekt održava i u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja), ali i da bi se taj projekt teško oživio bez suradnje i financijske pomoći TZGZ-a, koja je prepoznala njegovu vrijednost.

Uz Hrvatski prirodoslovni muzej, koji će prikazati dio svog postava pod nazivom "Kabinet čudesa", u projektu su još Arheološki muzej Zagreb sa postavom "Arheo-špancir po Zagrebu i okolici", Tehnički muzej Nikola Tesla s postavom "Bicikl: jučer, danas, sutra", Muzej suvremene umjetnosti s "MSU vid(e)okrug" te Muzej za umjetnost i obrt s postavom "Šezdesete - prostor modne reinterpretacije", dok će dodatna atrakcija biti replika zrakoplova CA 10 Penkala, čiji je original je konstruirao izumitelj Slavoljub Penkala 1910.

Sve će se odvijati na prostoru u blizini središnjega zagrebačkog Trga bana Jelačića, odnosno na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, gdje će biti i postavljen za tu priliku posebno osmišljen atraktivan i impozantan drveni paviljon, u kojemu će biti izloženi postavi svakog od muzeja.

"Iza ovog projekta stoji veliki entuzijazam i snaga, i sretni smo što smo partnera našli u TZGZ-u, jer ćemo uz ovaj projekt popularizirati i vrijedne muzejske postave i samu djelatnost", naglasila je Vlahović, dodajući da su na tom projektu radili oko tri godine te da su i autorice iz muzeja kojemu je ona na čelu, odnosno njegove više kustosice Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić.

Sve su istaknule i brižnost pri izboru postava koji će od svih pet muzeja biti izložen, kao i cilj zajedništva u prezentaciji muzejske te kulturno-povijesne baštine i povezivanje s širom publikom.

"Prema dizajnu Nedjeljka Mikca u paviljonu kroz pet različitih modula u instalaciji u obliku gnijezda prikazat će muzeji ono što misle da će publiku najviše zanimati, a osim toga svakodnevno će se u tom prostoru održavati i predavanja, prezentacije i druga događanja na inovativan i atraktivan način za publiku", kazala je Krizmanić.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld u tom projektu vidi, kako je kazala, dodatnu priliku za jačanje ponude kulturnog turizma u Zagrebu, koji kao 'city break' destinacija zasigurno turiste sve više privlači i svojim kulturnim sadržajima.

"U svijetu je oko 35 posto svih turističkih putovanja motivirano kulturnom, a i sva ostala su uvijek na neki način povezana s nekim kulturnim sadržajem. Stoga smatramo da je ovo važan i zanimljiv projekt za kulturnu i turističku ponudu Zagreba, jer će skrenuti pažnju na razna blaga i vrijednosti koje čuvaju zagrebački muzeji", naglasila je Bienenfeld.

Označavajući muzeje koji su se uključili u taj projekt i 'hrabrim', jer nije lako dragocjenu građu iznositi i čuvati izvan muzeja, Bienenfeld je izrazila nadu da će se to nastaviti i u idućim godinama.

Program "Muzeji izvan muzeja" počinje u srijedu 16. svibnja predvečer svečanom manifestacijom otvaranja. (Hina/FaH)

Ostale vijesti