Pet dana Kluba Gastronauta na Lošinju

Slika /arhiva/200415_Gastronauti1.jpg

U organizaciji grada i turističke zajednice Malog Lošinja, 15 lošinjskih restorana i Jadranka hotela, od 13. do 17. travnja 2015. održan je skup Kluba Gastronaut, koji je na početku petodnevnog trajanja pozdravio gradonačelnik grada Malog Lošinja Gari Cappelli, istaknuvši važnost vrhunske gastronomije i edukacije te podržao lošinjske ugostitelje u razvoju destinacijskog menadžmenta.

Prva dva dana bila su posvećena edukacijama za lošinjske ugostitelje s ciljem što kvalitetnije prezentacije lokalnih posebnosti usklađenih s potrebama suvremenog gosta. Tako je Siniša Križanec educirao sudionike o upravljanju i marketingu u ugostiteljstvu, a Dijana Gluhak održala predavanje i savjetovanje s nutricionistom u smjeru prilagodbe ponude osobama različitih potreba. Sljedećeg dana održana su predavanja i radionice za kuhare, na kojima je Matija Bagur Koljatić govorio o začinima te njihovoj povijesti i supstancama, Ivana Vukmanić istaknula je važnost autohtonih namirnica u gastronomiji, a Robert Marenjak predstavio je kreiranje tematskih menija. Druženje je nastavljeno predavanjima i radionicama za voditelje restorana i konobare na kojima su Igor Hruškar, Tomislav Prekl i Damir Zrno, uz predavanja o povijesti i podacima proizvodnje vina, predstavili i tehnike rada s osobljem te posluživanje, dekantiranje, ocjenjivanje i kušanje vina.

Nakon Gastronauta edukatora, na Lošinju se u trodnevnom obilasku lošinjskih restorana - gastronomskih punktova pridružilo  60-ak Gastronauta - za turizam i gastronomiju specijaliziranih novinara iz Hrvatske, Austrije i Slovenije, nutricionisti, enolozi, poznati kuhari i vodeći ugostitelji. U programu 'Gastronomska šetnja Lošinjem' održane su i dvije tematske večere:  'Apoksiomenova antička kuhinja' i 'Miomirisi i okusi Lošinja', na kojima su sudionici imali prilike probati različite domaće specijalitete lokalnih ugostitelja. 

U nastavku, članovi Kluba Gastronaut nastavili su obilazak gastronomskih punktova Malog Lošinja tijekom kojeg su iskusili specijalitet otočne janjetine lošinjske kuhinje, plodove lošinjskog mora, te razne recepte bazirane na pripremi specifične hrane s aromatiziranim uljima i autohtonim začinima i proizvodima, nakon čega je na drugoj tematskoj večeri 'Apoksiomenova antička kuhinja' nekoliko restorana nastavilo s prezentacijom domaćih specijaliteta.

"Količina pozitivne energije, dobre volje i stručnosti primijenjene na top lošinjskim namirnicama učinili su da svatko tko je sudjelovao na ovom skupu može iz vlastitog iskustva preporučiti Lošinj kao vrhunsku gastronomsku destinaciju", rekla je Karin Mimica, članica uprave Kluba Gastronaut.

Program je zavšio 17. travnja posjetom još tri lošinjska restorana, a sudionici su tijekom boravka na Lošinju imali prilike posjetiti Miomirisni otočni vrt, Lošinjski edukacijski centar o moru - Plavi svijet, Muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju, uživati u wellness tretmanima na bazi eteričnih ulja otoka, sportskim aktivnostima te prošetati brojnim šetnicama lošinjskog arhipelaga.

U programu je, uz glavne domaćine te Jadranka hotele kao suorganizatore, sudjelovalo 15 lošinjskih ugostiteljskih objekata : Restoran Televrin, Restoran Manora, Restoran Eki, Restoran Artatore, Buffet Lošinjsko jidro, Deveron pub, Restoran Za Kantuni, Gostionica Baracuda, Restoran Noštromo, Restoran Veli žal, Restoran Diana, Konoba Bora bar, Restoran Punta i Konoba Silvana. Za odgovarajuća vina uz specijalitete, pobrinuli su se partneri iz Vinarija Belje, Petrač, Visintin, PZ Svirče, PZ Gospoja i PP Orahovica.

 



Pisane vijesti