Park prirode Lonjsko polje: Sporazum o suradnji na razvoju održivog turizma

Slika /arhiva/120224-pp-lonjsko-1.jpg

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje potpisala je danas sporazum o suradnji na razvoju održivog turizma u parku, vezano za nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu koji je početkom ožujka službeno dostavljen EUROPARC Federaciji na ocjenjivanje.

Ako Park prirode Lonjsko polje dobije taj certifikat moći će krenuti putem održivog turizma koji podržava EU. Kako bi se pripremio za taj certifikat, osnovao je Forum za održivi turizam kao nastavak dugogodišnje suradnje Javne ustanove s lokalnim stanovništvom i korisnicima - lokalnim malim poduzetnicima koji posluju unutar i u okolici parka.

Na današnjoj svečanosti ravnatelj Javne ustanove Goran Gugić potpisao je sporazum o suradnji s članovima Foruma i partnerima na projektu "Strategija i akcijski plan razvoja održivog turizma u parku prirode Lonjsko polje".

Gugić je naglasio kako će certifikat prije svega značiti jačanje suradnje s lokalnim stanovništvom i gospodarstvom. Sada u parku ima 19 domaćinstava koja se bave turizmom, a oko parka njih 60-ak s kapacitetom od 142 kreveta.

Partneri na projektu su svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i mali poduzetnici.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep podsjetio je kako je nominaciju za stjecanje Europskog certifikata za održivi turizam predao i Park prirode Medvednica. Te nominacije označuju početak procesa u kojem želimo da svi parkovi u Hrvatskoj postignu takvu razinu održivog turizma, poručio je Strizrep.

Lonjsko polje ima bogatstvo biološke raznolikosti te vrijedne ljudi koji su sačuvali svoju kulturu, način življenja i graditeljsku baštinu, što ga čini posebnim i kod nas i u svijetu. Stoga taj park može pametnim ulaganjem postati lider kontinentalnog turizma u ovom dijelu Hrvatske, a tome u prilog ide gradnja edukativnog centra u koji je Ministarstvo uložilo oko četiri milijuna kuna, a trebao bi biti otvoren za dva do tri mjeseca, rekao je Strizrep.

Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka" u sklopu kojeg se provodi nominacija parkova za Europski certifikat o održivom turizmu istaknuo je važnost certifikata za park, a pogotovo za ljude koji žive u njemu.

"To je poticaj za daljnju suradnju između parka i svih dionika u parku i oko njega, a WWF će im u tome pomoći s novim projektima", rekao je Kebe.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić istaknuo je da Ministarstvo turizma kroz svoje programe i bespovratna sredstva potiče razvoj kontinentalnog turizma i promovira njegov razvoj po načelima održivosti, posebno u zaštićenim turističkim područjima. Ministarstvo je u razne projekte u kontinentalnom dijelu Hrvatske uložilo znatna sredstva, prošle godine od 30 do 35 milijuna kuna.

Najvažniji hrvatski nacionalni parkovi su Plitvička jezera i Krka, koje godišnje posjeti gotovo dva milijuna turista. Drugi nacionalni parkovi i parkovi prirode manje su posjećeni, ali i oni iz godine u godinu bilježe znatan rast, istaknuo je Bašić. (Hina)



Pisane vijesti