Otvoreno javno savjetovanje za izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

Slika /arhiva/mint.jpg

Temeljem teza za izmjenu i dopunu Zakona o ugostiteljskog djelatnosti, objavljenih 19. 2. 2013. godine, o kojima je javna rasprava završena 21. 3. 2013. godine, Ministarstvo turizma je u procesu izrade cjelovitih izmjena Zakona koje smo dali na uvid zainteresiranoj javnosti. S obzirom da su se, tijekom izrade cjelovitih izmjena ovoga zakona, pojavila određena pitanja koja je nužno riješiti i otkloniti prepreke prije ovogodišnje turističke sezone, Ministarstvo turizma dostavlja na uvid zainteresiranoj javnosti izmjene određenih odredbi Zakona koje će uputiti na donošenje po hitnom postupku. Poznato je da je jedan dio objekata u kojima bi se mogle pružati ugostiteljske usluge izgrađen bez potrebnih dokumenata za gradnju, a da je u tijeku cjelokupni proces legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada prema posebnom zakonu. Proces legalizacije je vrlo opsežan i s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela trajat će izvjesno vrijeme. Naime, već sada je broj podnesenih zahtjeva prešao brojku od 100.000, a procjenjuje se da će se popeti na oko 200.000, za čije će rješavanje biti potrebno duže razdoblje. S obzirom da je izvjesno kako će, sukladno odredbama i kriterijima iz zakona, veći dio objekata za koje su podnijeti zahtjevi biti legaliziran, ocjenjuje se da će taj dio objekata i u ovoj, a najvjerojatnije i u slijedećim turističkim sezonama ostati neiskorišten, ili će ostati u sivoj zoni, ukoliko se ne promijene zakonske odredbe koje određuju uvjete za obavljanje djelatnosti.

Temeljem teza za izmjenu i dopunu Zakona o ugostiteljskog djelatnosti, objavljenih 19. 2. 2013. godine, o kojima je javna rasprava završena 21. 3. 2013. godine, Ministarstvo turizma je u procesu izrade cjelovitih izmjena Zakona koje smo dali na uvid zainteresiranoj javnosti.

S obzirom da su se, tijekom izrade cjelovitih izmjena ovoga zakona, pojavila određena pitanja koja je nužno riješiti i otkloniti prepreke prije ovogodišnje turističke sezone, Ministarstvo turizma dostavlja na uvid zainteresiranoj javnosti izmjene određenih odredbi Zakona koje će uputiti na donošenje po hitnom postupku.

Poznato je da je jedan dio objekata u kojima bi se mogle pružati ugostiteljske usluge izgrađen bez potrebnih dokumenata za gradnju, a da je u tijeku cjelokupni proces legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada prema posebnom zakonu. Proces legalizacije je vrlo opsežan i s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela trajat će izvjesno vrijeme. Naime, već sada je broj podnesenih zahtjeva prešao brojku od 100.000, a procjenjuje se da će se popeti na oko 200.000, za čije će rješavanje biti potrebno duže razdoblje.

S obzirom da je izvjesno kako će, sukladno odredbama i kriterijima iz zakona, veći dio objekata za koje su podnijeti zahtjevi biti legaliziran, ocjenjuje se da će taj dio objekata i u ovoj, a najvjerojatnije i u slijedećim turističkim sezonama ostati neiskorišten, ili će ostati u sivoj zoni, ukoliko se ne promijene zakonske odredbe koje određuju uvjete za obavljanje djelatnosti. 

Stoga se predloženim Zakonom između ostalog predlaže:

  • omogućiti ugostiteljima (obrtnicima,  zadrugama, trgovcima  pojedincima , trgovačkim  društvima) obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima vrste soba, apartman i studio apartman u građevinama stambene namjene u njihovom vlasništvu, izdavanjem privremenog rješenja, najduže do 31. prosinca 2016. godine, do kada trebaju ishoditi prenamjenu stambenog u poslovni prostor;
  • omogućiti ugostiteljima koji su podnijeli zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene manje zahtjevne zgrade (čija građevinska bruto površina nije veća od 400 m²), obavljanje ugostiteljske djelatnosti u nekoj od vrsta ugostiteljskog objekta, do izvršnosti rješenja kojim će se odlučiti o zahtjevu, a najdulje do 31. prosinca 2016. godine, i bez dokaza „uporabljivosti“ građevine u smislu propisa kojima je uređena gradnja, izdavanjem privremenog rješenja, ukoliko je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi građevina za koju je podnesen zahtjev za ozakonjenje nezakonito izgrađene građevine, te ukoliko je u roku podnio zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine u kojoj će obavljati ugostiteljsku djelatnost;
  • omogućiti privatnim iznajmljivačima koji su  podnijeli zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene manje zahtjevne zgrade (čija građevinska bruto površina nije veća od 400 m²), pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu temeljem privremenog rješenja o odobrenju, ali najdulje do 31. prosinca 2016. godine, i bez dokaza „uporabljivosti“ građevine u smislu propisa kojima je uređena gradnja, ukoliko je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi građevina za koju je podnesen zahtjev za ozakonjenje nezakonito izgrađene građevine, te ukoliko je u roku podnio zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine u kojoj će pružati usluge smještaja;

Sukladno članku 159. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predlaže se donošenje Zakona po hitnome postupku kako bi se mogao primjenjivati već tijekom ove turističke sezone i radi sprječavanja ili otklanjanja poremećaja u gospodarstvu. Zakon mora proći službenu proceduru donošenja, no nadamo se da će Vlada i Hrvatski sabor prihvatiti predložena rješenja te da će se barem dio potencijalno neiskorištenih kapaciteta staviti u funkciju za ovu turističku sezonu.



Pisane vijesti