Otvoreno 43. Križevačko spravišče

Slika /arhiva/10-spravisce1w.jpg

Tradicionalnom pomirbom križevačkih purgera i kalničkih šljivara večeras je otvoreno 43. Križevačko veliko spravišče.

Najstariju turističku priredbu u ovome dijelu Hrvatske otvorio je gradonačelnik Križevaca Branko Hrg koji je ključeve grada na tri dana predao varoškome sucu Stjepanu Palijanu.

Program otvaranja osmislio je redatelj Vlado Štefančić, a u njemu su sudjelovali Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik, Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, orkestar Josipa Cvitanovića, tamburaški sastav Pleteri, glumica i sopranistica kazališta Komedija Danijela Pintarić, križevački glumci, folkloraši i tamburaši.

Ovogodišnje Spravišče se djelomice financira i iz pretpristupnih fondova Europske unije u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Projekt "Ljudi, ljudima-promidžba zajedničke kulturne baštine u graničnoj regiji Križevci-Pečuh" između grada Križevaca, općine Kalnik i mađarske županije Baranya Megye potpomognut je sa 112 tisuća eura, a nastavit će se festivalima u Križevcima i Pečuhu, povijesnim simpozijem u Križevcima i zajedničkim istraživanjem o potkalničkom plemstvu i srednjovjekovnoj sakralnoj arhitekturi.

Na ovogodišnjem priredbi predstavit će se stari obrti dviju zemalja i gastronomska ponuda, a upriličit će se igre starih sportova i viteški turnir.

Organiziran je bogat kulturno-zabavni i športski program, izložba vina, štrukljada i Pooh fest, susret hrvatskih puhačkih orkestara. Križevačko veliko spravišče održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, a organizatori su Turistička zajednica grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, grad Križevci, Udruženje obrtnika Križevci, Križevački poduzetnički centar, Općina Kalnik i Hrvatska općina u Pečuhu. (Hina)


Pisane vijesti