Otvorena edukativna staza Ponikve u zaleđu Bakra

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180410_ponikva-bakar-fah.jpg

Edukativna tematska staza Ponikve dugačka 8,5 kilometara, koja prolazi područjem naselja Ponikve u zaleđu Bakra, u ponedjeljak je svečano otvorena u nakani da postane novo cjelogodišnje izletničko odredište i dodatni turistički sadržaj.  Okosnicu edukativne staze Ponikve čini jezerce, prirodni fenomen kod kojeg se pri obilnijim oborinama ili topljenju snijega na planinama u zaleđu oblikuje krško jezero dublje od 20 metara.

Jezero koje nastaje i nestaje te njegove biljne, životinjske, povijesne i krške posebnosti objedinjene su u šest informacijsko-edukativnih ploča s tekstom na četiri strana jezika te na šest malih tematskih ploča s oznakama zanimljivosti.

Projekt vrijedan gotovo 74 tisuće kuna sufinancirali su Grad Bakar, turistička zajednica tog grada i Primorsko-goranska županija.

Stazu je otvorio gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, koji se zahvalio Turističkoj zajednici i županiji na potpori u tom projektu.

Istaknuo je da se ulaže veliki trud kako bi se u taj kraj vratio život i zadržali mladi, pri čemu je poučna staza Ponikve prvi korak na tom putu -  od obnove Bakra, prezentacijskog centra u frankopanskom kaštelu, obnove 12 crkava, kapelica i liburnijskih gradina na području Bakra, do obnove vinograda na bakarskim prezidima, itd.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula rekao je kako županija mora raditi na osnaživanju turističke ponude i kreiranju novih sadržaja, koji će omogućiti da turizam živi i u dane kad nije sunčano, a more toplo. Ova edukativna staza je takav sadržaj i nadam se da će u turističkoj ponudi Bakra i Primorsko-goranske županije ovakvih ponuda biti sve više, kazao je. (Hina/FaH)

Ostale vijesti