Otvorena 18. Vinistra

Slika /arhiva/11-vinistra_logo.jpg

U porečkoj Sportskoj dvorani Žatika danas je svečano otvorena 18. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme koja je ove godine okupila 130 izlagača.

Tajna uspjeha Vinistre je naša zajedništvo, kazao je predsjednik Udruge Vinistra Ivica Matošević i istaknuo kako će ova Vinistra otvoriti neka nova poglavlja, zacrtati novi put i usmjeriti vinsku scenu prema novim trendovima.

Izlagače su pozdravili i generalni direktor Međunarodnog udruženja vinara – OIV Federico Castelluci, kao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je rekao kako je poruka Vinistre da se u Hrvatskoj mora proizvoditi te da se tada naši proizvodi moraju plasirati kroz turizam. Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Vinko Milat ustvrdio je kako je Vinistra dobar uvod u turističku sezonu u kojoj bi trebali prodati što više naših vina i maslinovog ulja.

Istra je oduvijek bila vinska zemlja, ali mi želimo više, izraditi sliku o Istri kao važnoj vinskoj regiji Mediterana, kazao je otvarajući Vinistru istarski župan Ivan Jakovčić.

Vinistra se održava od 13. do 15. svibnja, a među 130 izlagača predstavit će se vinari, uljari, proizvođači rakije te proizvođači opreme. Tijekom Vinistre bit će održano niz različitih programa koji promoviraju vrhunsku gastronomiju, a održat će se i okrugli stol s temom "Udruženje vinarstva – što dalje: zakonodavni okvir vinarstva u nastupajućem razdoblju“.

Vinistru organizira Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra, pod pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Poreča, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula. (Hina)



Pisane vijesti