Otvoren prvi međunarodni festival vina, delicija i ugodnog življenja "Osijek Wine Fest"

Slika /arhiva/110827_ilocka.jpg

U Osijeku je danas otvoren prvi međunarodni festival vina, delicija i ugodnog življenja "Osijek Wine Fest" koji je okupio više od 40 izlagača proizvođača vina i tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Festival se održava do 6. prosinca, a sudjeluju vinari iz svih krajeva Hrvatske te Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Uz radionicu "Vino kroz povijest" održat će se radionice o sortama vina graševini, tramincu i frankovki te proizvodnji narančastih vina, što je jedan od aktualnih trendova u suvremenom vinarstvu.

Predsjednik udruge "Graševina Croatica" Vlado Krauthaker kazao je kako se ova udruga zauzima za brendiranje Slavonije i Podunavlja kao vinskih regija, u kojima članovi ove udruge pokrivaju više od 50 posto površina pod vinogradima.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako je turizam jedna od strateških gospodarskih odrednica ove županije, u kojem važno mjesto zauzimaju vinogradarstvo i vinarstvo, odnosno eno i gastro ponuda.

Otvarajući festival osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je kako su Gradska uprava i Ministarstvo gospodarstva podržali organizaciju ovoga događanja, ocjenivši kako je promoviranje vinske kulture, kao oblika urbane kulture, dio nastojanja u pripremama za kandidaturu Osijeka za europsku kulturnu prijestolnicu 2020. godine.

(Hina)



Pisane vijesti