Otvoren posjetiteljski centar "Klis u doba Trpimirovića"

Slika /arhiva/P-H20161222016078.jpg

Posjetiteljski centar "Klis u doba Trpimirovića" otvoren je u četvrtak na Klisu, uz stručno predavanje pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića. Posjetiteljski centar nalazi se u zapadnom krilu Providurova stana na Tvrđavi Klis.

Posjetiteljima se u nekoliko dvorana nudi povijesni pregled u doba Trpimirovića i brojne digitalne karte, dok je prostor na katu osmišljen kao Centar za sastanke u kojemu će se odvijati znanstveni skupovi, brojni glazbeni i scenski događaji koji će ga pretvoriti u kongresni centar.

Građani će Posjetiteljski centar moći obići u sklopu redovnog radnog vremena tvrđave Klis.

Jelena Petrov iz Javne ustanove RERA izvijestila je da je uređenje financirano sredstvima Europske unije, Program IPA jadranske prekogranične suradnje, kroz projekt HERA, a nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija.

Rekla je i da je u kompletno uređenje i digitalnu implementaciju uloženo 570 tisuća eura.

Pročelnik konzervatorskog odjela Split Radoslav Bužančić kazao je kako je Knežev stan bio srce tvrđave zbog čega je obnova započela upravo na tom mjestu.

"Klis je vrlo slojevita povijesna tvrđava i moglo bi se dosta raspravljati o njenom mletačkom, turskom i, najvažnijem, Šubićevom razdoblju. Klis u doba Trpimirovića je najintrigantniji jer je ishodište i početak naše nacionalne povijesti", naglasio je te dodao da je težište stavljeno na rani dio srednjovjekovne države i da su izloženi brojni nalazi vezani uz kraljevski dvor.

Kako je kazao načelnik Općine Klis Jakov Vetma, cilj projekta je bio unaprijediti prezentaciju i cjelokupni kulturno-turistički doživljaj utvrde Klis.

"Kod nas je prošlo ljeto glavna priča bila 'Game of trones' (Igre prijestolja) i to je razlog zašto su mnogi posjetitelji dolazili. Ali, oni ne znaju da se tu odigravala prava igra prijestolja. Ovdje su bili hrvatski vladari i oni su se igrali prijestoljem. To ćemo posjetiteljima pokazati kroz Centar jer će im multimedija dočarati ne smo priču o Klisu, nego i o cijelom splitskom bazenu koji je ishodište hrvatske državnosti", izjavio je Vetma. (Hina/FaH)



Pisane vijesti