​Otvoren međunarodni festival vina i kulinarstva 'Zagreb Vino.com'

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w023.jpg

Na 13. zagrebačkom međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Zagreb Vino.com, otvorenom u petak u hotelu Esplanade, okupilo se više od 300 izlagača, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prilikom izrazio nadu da će novi zakon o vinu ispraviti "neke nepravde iz prošlosti" te financijski rasteretiti vinare. Na otvorenju festivala Tolušić je rekao da je njegov jedini cilj u sektoru vinarstva da vinari bolje i kvalitetnije žive i više zarađuju od svojih vina, najavivši da će im Ministarstvo poljoprivrede u tome maksimalno pomoći.

Izrazio je nadu da će novi zakon o vinu, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, ispraviti neke nepravde iz prošlosti, a kada je riječ o novoj vinskoj omotnici, nada joj se od idućeg mjeseca, a najkasnije od siječnja 2019.

"Potrudit ćemo se da je iskoristimo i da ipak budemo malo normalniji u procedurama te da naši vinari što prije naprave i prošire svoju proizvodnju", kazao je Tolušić.

U izjavi novinarima nakon otvorenja festivala, Tolušić je poručio da će novi zakon o vinu dovesti do gotovo potpunog financijskog rasterećenja vinara, "a sve što su dosad plaćali, bit će besplatno, što je njima velika financijska pomoć".

Kao novosti zakona izdvojio je ukidanje evidencijske markice, osnivanje četiri marketinško-vinske regije, kao i decentralizaciju sustav ocjenjivanja vina, koja će u obzir uzeti posebnost regija i gdje je želja da vinari s tih područja ocjenjuju ta vina, a ne da se primjerice događa da graševinu ocjenjuje netko u Dalmaciji, a plavac mali netko iz Zagreba.

Također, najavio je i povećanje kontrole proizvodnje od vinograda do podruma, s obzirom da je tu uočeno dosta nepravilnosti, a i želja je i samih vinara da se taj segment kontrole pojača.

Kazao je da je VINOcom za njega najprestižniji hrvatski vinski festival, a kako je čuo od vinara, pogotovo se za ovo izdanje tražilo mjesto više. "Ono što Hrvatska može ponuditi u vinarstvu, to je danas ovdje", poručio je Tolušić.

Ocjenjuje i da je Hrvatska zahvaljujući vinarima postala i gastro i enološka destinacija, pa se tako u Hrvatsku ne dolazi samo zbog sunca i more već i zbog vrhunskih vina i hrane.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dragan Kovačević kazao je da Hrvatska ima ogroman potencijal u razvoju vinarstva, no da s godišnjom proizvodnjom od 70 do 80 milijuna litara vina, kao i s činjenicom da izvoz pokriva tek 45 posto uvoza, zasigurno ne možemo biti zadovoljni.

Nada se da će novi zakon o vinu promijeniti tu situaciju i biti novi zamašnjak i pretpostavka za razvoj vinarstva, te posebno potaknuti razvoj i proizvodnju vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom.

Također, vjeruje da će u budućnosti vinska i gastronomska ponuda dati puno više u izgradnji turističkog identiteta Hrvatske, a da vinske regije postanu perjanice gastronomske i vinske ponude te na taj način doprinesu i produljenju turističke sezone i cjelogodišnjem turizmu, što je strateška odrednica.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Ruska Federacija, pa je okupljene tako pozdravio i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VINOcom je ove godine u hotelu Esplanade okupio više od 300 izlagača vina iz Hrvatske i drugih vinskih regija, a predstaviti će se i domaći i inozemni gastro izlagači. (Hina)

Ostale vijesti