Otvoren kongres "Turizam i hotelska industrija 2010"

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Jubilarni 20. bienalni međunarodni kongres "Turizam i hotelska industrija 2010: Novi trendovi u turističkom i hotelskom menadžmentu" otvoren je danas u Opatiji.
Cilj skupa je povezivanje domaćih i stranih znanstvenika i praktičara, razmjena njihovih znanja i iskustava te predstavljanje rezultata najnovijih istraživanja na području menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu. Organizator je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije.
 
Okupljene je pozdravio državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart istaknuvši važnost takvih stručnih skupova za Hrvatsku s obzirom da turizam ostvaruje 16 do 17 posto BDP-a. U uvjetima krize bitno je da ova turistička sezona bude dobra, a dosadašnji predznaci su relativno dobri, rekao je Lenart.
 
U plenarnom predavanju Branko Blažević s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu govorio je o temeljnim načelima održive gradnje i primjeni na hotelske objekte. Takvim pristupom se smanjuju troškovi poslovanja i smanjuje utjecaj na okoliš, kazao je Blažević.
 
Irena Peršić-Živadinov s istog fakulteta predstavila je rezultate istraživanja o primjeni načela održive gradnje hotelskih objekata u Hrvatskoj u koje je bilo uključeno 47 hotela. Prema tim rezultatima, osnovnih načela održive gradnje pridržava se 19 posto hotela niže kategorije i 39 posto više kategorije. Pri gradnji se nedovoljno koriste obnovljivi materijali ili oni koje će kasnije biti lakše održavati. Većina hotelijera povezuje mjere održive gradnje s povećanim početnim troškovima a ne i s boljom produktivnošću, boljim zdravljem radnika i manjom stopom bolovanja, rekla je Peršić-Živadinov. Otpad se reciklira osjetno više u hotelima više kategorije, nedovoljno se koristi štedna rasvjeta, nijedan hotel od ispitanih ne koristi obnovljive izvore energije, premalo se vodi briga o manjoj potrošnji vode a ne pazi se dovoljno ni na sigurnost pohrane opasnih ili otrovnih tvari, kazala je. Mjerama održivog razvoja treba posvetiti više pozornosti kako kasniji troškovi održavanja ili sprečavanja te saniranja onečišćenja ne bi bili previsoki. Takvim pristupom može se postići i veća konkurentnost te prepoznatljvost naših hotela na svjetskom tržištu, istaknula je.
 
Ksenija Vodeb s fakulteta za turizam "Turistica" iz Portoroža govorila je o mogućnosti snažnijeg korištenja kulturnog nasljeđa Istre u njezinoj slici odredišta. Tu je još uvijek prevladavajući oblik turizma "sunce, more i pijesak" te masovni turizam na obali. Uključenje kulturnog nasljeđa u integralni turistički proizvod može odredište učiniti jedinstvenim i povećati konkurentnost, kazala je Vodeb. No, pri tome treba voditi računa o osjetljivosti nasljeđa kako se ne bi narušilo prekomjernim uključenjem u turizam. U cilju snažnijeg turističkog korištenja kulturnog nasljeđa Istre treba kroz prekograničnu suradnju potaknuti njegovo znanstveno i tehničko vrednovanje, kaže Vodeb. (Hina)
 

Pisane vijesti